Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a precizat marti ca a primit mai multe semnale din partea profesorilor potrivit carora acestia sunt impiedicati sa se inscrie la concursurile pentru posturile de directori si a avertizat ca, daca acest lucru va continua, nu va ezita sa apeleze "la autoritatile statului pentru a aduce din nou legea in scolile din Romania".

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

Mircea Dumitru a subliniat, intr-o conferinta de presa, ca in aceasta toamna se va organiza, pentru prima oara dupa 8 ani, un concurs pentru ocuparea posturilor de directori.

"Vom sustine toate demersurile astfel incat in aceasta toamna, dupa 8 ani, vom avea un concurs corect organizat, potrivit legii", a spus Mircea Dumitru.

Ministrul Educatiei a explicat ca a primit "mesaje" de la mai multi profesori in care acestia reclamau ca sunt impiedicati "sub diferite forme, neavand acces la anumite documente obligatorii" sau prin "forme psihologice mai subtile" sa nu se inscrie la concursurile pentru functia de director.

"Solicit ferm tuturor directorilor sa puna la dispozitia colegilor toate documentele scolare de care este nevoie. Daca se semnaleaza in continuare mesaje nu vom exista sa apelam la autoritatile statului pentru a aduce din nou legea in scolile din Romania", a avertizat Mircea Dumitru.

Pana in prezent, a aratat el, s-au inscris deja peste 1.300 de profesori pentru concursurile de directori.

Declaratiile ministrului vin in contextul in care Comisia de invatamant din Senat, prezidata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD), a modificat pe ascuns un proiect de lege esential pentru mii de scoli.

Astfel, Comisia a introdus un amendament prin care amana organizarea concursului de director si director adjunct de scoala, ce urmeaza sa se desfoare in octombrie, pana la vacanta de vara din 2017. Proiectul, odata aprobat, ar stopa concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru, si ar da viitorului ministru din guvernul rezultat dupa alegeri puterea de decizie.

Acest amendament a starnit un mare scandal, dupa ce Secretarul comisiei a declarat ca nu el este cel care si-a pus semnatura pe document si nu reuseste sa afle cine a facut-o.

Dumitru Oprea a afirmat ca el nu a participat la sedinta comisiei, ca acel proiect nu se afla pe ordinea de zi stabilita, ca nu a semnat acel raport si, mai mult, ca nu a delegat pe nimeni sa faca asta. Oprea a relatat pentru HotNews.ro ca a informat-o pe Andronescu inainte de sedinta ca nu poate veni si nu i s-a mentionat ca se doreste discutarea acelui proiect.

Ulterior, copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat luni ca liberalii vor depune plangere penala "pentru a se descoperi cum e posibil ca in Senatul Romaniei sa se falsifice o semnatura pentru a mentine o stare de politizare" a conducerii scolilor.