Finlanda se asteapta sa expulzeze aproape 20.000 de oameni din cei 32.000 care au cerut azil anul trecut, a declarat un oficial din ministerul de interne, procentul fiind unul normal, insa la o scara mult mai mare, transmite Reuters.

Tabara pentru migranti in FinlandaFoto: Captura YouTube

“20.000 este estimarea cu care lucram in acest moment, dar numarul solicitantilor de azi ce decid sa se intoarca de bunavoie ar putea sa-l schimbe”, a spus secretarul permanent Paivi Neg.

Asta ar insemna expulzarea a circa 62%, comparabil cu cele 56 de procente din 2014, cand insa au fost doar 3.651 de aplicatii.

Nerg a spus ca ministerul are in plan sa infiinteze centre de tranzit separate pentru cei care vor fi deportati si pentru cei care vor sa paraseasca tara de bunavoie.

Circa 4.000 de solicitanti de azil si-au retras deja aplicatiile, a spus ea. Nerg a estimat ca toate solicitarile de anul trecut vor fi procesate pana in august.

Vasta majoritate a solicitantilor de azil din Finlanda vin din Irak.

Tara vecina, Suedia intentioneaza sa expulzeze pana la 80.000 de migrantiintrati pe teritoriul sau in 2015 ale caror cereri de azil au fost sau vor fi respinse, a afirmat miercuri ministrul de interne, Anders Ygeman.