Suedia intentioneaza sa expulzeze pana la 80.000 de migranti intrati pe teritoriul sau in 2015 ale caror cereri de azil au fost sau vor fi respinse, a afirmat miercuri ministrul de interne, Anders Ygeman, citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Se discuta despre 60.000 de persoane, insa se poate ajunge la 80.000", a declarat ministrul pentru cotidianul financiar Dagens Industri (DI) si postul national de televiziune (SVT), precizand ca guvernul a cerut politiei si Oficiului pentru migratie sa organizeze aceste repatrieri.

In mod normal, expulzarile se efectueaza cu zborurile de pasageri, dar tinand cont de numarul amintit "va trebui sa utilizam mai mult avioane charter" special inchiriate si expulzarile vor dura mai multi ani, a adaugat Anders Ygeman.

In 2015, 163.000 de refugiati au depus o cere de azil in Suedia, echivalentul a 1,3 milioane de persoane pentru o tara de 80 de milioane de locuitori ca Germania, care a primit in aceeasi perioada 1,1 milioane de refugiati.

Dintre cele 58.800 de dosare prelucrate anul trecut de Oficiul suedez, 55% au fost acceptate, medie pe care se bazeaza ministrul pentru a-si justifica cea mai ridicata estimare.

Aceasta s-ar putea dovedi excesiva, pentru ca o parte importanta a deciziilor luate se refera la cereri depuse in 2014, atunci cand criza migratorie nu atinsese inca punctul culminant.

In 2015, sirienii au sosit in masa, iar rata de acceptare a cererilor de azil variaza considerabil in functie de nationalitati: 90% pentru sirieni, 35% pentru afgani si numai 20% pentru irakieni, mai scrie AFP.