Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni, ca ultimul raport MCV arata progresele inregistrate de Romania si Bulgaria, subliniind ca acum ministrii de interne din UE trebuie sa decida pasii urmatori in privinta aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen, potrivit Mediafax.

Intrebat daca situatia de securitate din regiune ca urmare a conflictului din Ucraina pune in pericol aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita in Romania, a declarat: "Multe s-au schimbat in Europa in urma conflictului din estul Ucrainei (...) dar conflictul nu are nimic de-a face cu conditiile aderarii la Spatiul Schengen. Statele care nu sunt membre trebuie sa lucreze in continuare pentru a le indeplini".

"Stiu ca nu numai in Bulgaria ci si aici in Romania eforturile facute in ultimii ani au fost considerabil intarite. Ultimul raport al Comisiei Europene (raportul MCV - n.r.) evidentiaza progresele facute mai ales in ceea ce priveste consolidarea independentei justitiei si acum ministrii de interne trebuie sa decida urmatorii pasi. Suntem pregatiti sa sprijinim in mod deschis acest proces de discutie", a precizat seful diplomatiei germane, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul roman, Bogdan Aurescu.

La randul sau, ministrul roman de Externe a precizat ca aderarea Romaniei la Schengen va intari securitatea acestui spatiu.

"Romania actioneaza deja ca un stat Schengen de facto, avem foarte multe realizari din punctul de vedere al intaririi spatiului european impotriva migratiei ilegale, impotriva altor tipuri de amenintari. Aderarea la Spatiul Schengen nu va face decat sa ne creasca eficienta in acest tip de activitate si evident ca putem sa dovedim aceste afirmatii cu argumente concrete", a precizat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a spus ca l-a asigurat pe Frank-Walter Steinmeier ca "Romania este pe deplin pregatita sa asigure securitatea granitelor externe ale UE si sa contribuie in acest mod la intarirea securitatii Spatiului Schengen".

"Am convenit sa lucram impreuna pentru a identifica o solutie in perioada urmatoare", a mai spus Bogdan Aurescu.

Si in cadrul discutiilor pe care le-a avut luni cu presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, oficialul german a subliniat ca trebuie identificata o solutie care sa permita progrese in realizarea obiectivului privinta Romaniei de a adera la spatiul Schengen.

In discutiile cu seful statului "au fost trecute in revista stadiul si perspectivele relatiilor romano-germane, de ambele parti fiind remarcata dinamica accentuata, din ultima perioada, a vizitelor bilaterale la cel mai inalt nivel, dovada a caracterului privilegiat al relatiilor romano-germane", potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

"Presedinte Klaus Iohannis a reafirmat sustinerea parcursului european al Republicii Moldova. Ministrul german a mentionat ca si Berlinul acorda aceeasi importanta mentinerii orientarii proeuropene a acestui stat. Cei doi interlocutori au discutat si despre evolutiile preocupante din Ucraina, precum si despre situatia din statele Balcanilor de Vest", potrivit sursei citate.

Bulgaria si Romania au devenit membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, aderarea la Spatiul Schengen reprezintand un drept si o obligatie asumate prin Tratatul de Aderare.

La reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 9 iunie 2011, de la Luxemburg, ministrii de interne au salutat finalizarea cu succes, de catre Romania si Bulgaria, a etapei de evaluare tehnica.

Parlamentul European a dat, pe 8 iunie 2011, aviz pozitiv aderarii celor doua state la Schengen. Prin rezolutia adoptata ulterior, la 13 octombrie 2011, PE a reconfirmat sustinerea pentru extinderea Spatiului Schengen.

Insa mai multe state europene, cel mai adesea Olanda, Germania sau Finlanda, s-au opus aderarii celor doua tari, invocand progrese insuficiente in lupta impotriva coruptiei si, in cazul Bulgariei, a combaterii crimei organizate.