Europa se confrunta cu o recrudescenta a actelor antisemite neimaintalnita dupa al doilea razboi mondial. Hartuieli, manifestatii violente in fata sinogilor si magazinelor cuser, retorica publica antisemita, aparitia partidelor care culpabilizeaza evreii in masa, dar, peste toate, atentatele comise de islamistii radicalizati au dus la un adevarat exod al evreilor din tari precum Franta, Germania, Belgia, Marea Britanie.

Mesaj antisemit purtat la o manifestatie a islamistilor in SuediaFoto: FrontPageMag.com

Confruntata cu esecul asimilarii musulmanilor, Europa e martora aparitiei "islamo-fascismului", asa cum polemic a denumit ieri premierul francez Manuel Valls acest curent radical. Dar islamo-fascismul si-a gasit aliati in miscarile politice de extrema dreapta, si ele cu puternic filon antisemit, iar cocktailul exploziv a dus la inceperea exodului fortat al evreilor catre Israel.

  • Citeste o analiza cu cifrele ingrijoratoare ale antisemitismului in Europa secolului XXI

Franta:

Inainte de a trece in revista situatia din Franta, urmariti un clip VIDEO in care sunt prezentate reactiile unor parizieni la aparitia unui trecator care poarta o yarmulka (acoperamint al capului specific evreiesc):

- Februarie 2015: 250 de morminte au fost profanate in cimitirul evreiesc din Sarre-Union, in estul Frantei. Cinci minori cu varste cuprinse intre 15 ani si jumatate si 17 au fost retinuti. Nici unul nu are antecedente.

- ianuarie 2015: atentatul de la redactia Charlie Hebdo este urmat de un atentat intr-un magazin cuser din Paris. Mai multi clienti evrei au fost ucisi de Amedy Coulibaly, un terorist islamist

- un raport al European Jewish Congress si al Universitatii din Tel Aviv University a aratat ca 40% din infractiunile rasiste din Franta din 2013 au fost indreptate impotriva evreilor (care reprezinta doar 1% din populatia Frantei), un procent mai mare decat oriunde in lume.

- iulie 2014: manifestatii antisemite in marile orase, prilejuite de luptele dintre Israel si Hamas. Mai multe sinagogi sunt atacate

- toata durata anului 2014: multi evrei, purtand sau nu imbracaminte traditionala, sunt atacati in orasele franceze

- 2013: un nou fenomen de masa pe retelele sociale: fanii artistului antisemit Dieudonne posteaza fotografii cu salutul nazist cunoscut drept "quenelle". Unul dintre personajele de prim-plan care a facut acest salut in public este fortbalistul Nicolas Anelka, in timpul unui meci din Anglia.

- 2012: atacuri la o scoala evreiasca din Toulouse, cinci victime, printre care trei copii. Autorul - un islamist franco-algerian care luptase in Afganistan si Pakistan.

- Figuri antisemite cistiga tot mai mult teren in public, precum politicienii din Frontul National condus de Marie le Pen sau autorul de emisiuni satirice Dieudonne.

  • Bilant ingrijorator in septembrie 2014: Numarul actelor antisemite pe teritoriul Frantei aproape s-a dublat (+91%) in primele sapte luni ale anului 2014, cu o amplificare pe fondul conflictului israelo-palestinian. In total, 527 de acte antisemite (actiuni sau amenintari) au fost inregistrate intre 1 ianuarie si 31 iulie 2014, fata de 276 in aceeasi perioada a anului trecut, a precizat CRIF, citand cifre adunate de Serviciul de protectie a comunitatii evreiesti (SPCJ) pornind de la datele furnizate de Ministerul francez de Interne.

Urmarea? Din ce in ce mai multi evrei parasesc Franta cu destinatia Israel, in ultima perioada, pe masura ce antisemitismul ia amploare. In anul 2014, in jur de 7.000 de evrei francezi au emigrat in Israel, dublu fata de 2013. In Franta traieste cea mai mare comunitate de evrei din toate tarile europene (483.500), urmata de Marea Britanie (292.000) si Germania (119.000).

Germania:

Iulie 2014: Marsurile anti-Israel si pro-Palestina au luat o turnura antisemita si in Germania. Printre actele antisemite s-a numarat atacarea cu bombe artizanale a unei sinagogi din Wuppertal, distrusa de nazisti si reconstruita intre timp. Manifestantii au strigat "Gazati-i pe evrei"

Tot in 2014, la alte manifestatii s-a strigat "Evreii - porci lasi", iar cetateni germani de origine evreiasca au fost batuti. Ca urmare, garzi armate au fost postate la toate sinagogile in timpul sarbatorii de Yom Kippur.

Tot iulie 2014: un imam din Berlin, Abu Bilal Ismail, a cerut public "distrugerea evreilor sionisti pana la ultimul".

Inmultirea cazurilor de antisemitism a determinat-o pe Angela Merkel sa participe - lucru rar pentru cancelarul german - la un miting in Berlin in septembrie 2014 unde a fost condamnat antisemitismul.

Un studiu realizat in 2013 de Universitatea Tehnica din Berlin a aratat o normalizare a antisemitismului in Germania. Din 14.000 mesaje antisemite (scrisori, emailuri, faxuri) trimise in ultimii 10 ani Ambasadei Israelului din Berlin, 60% erau scrise de germani cu educatie peste medie, din clasa de mijloc: profesori, avocati, preoti, studenti. Cei mai multi nu aveau nici o problema in a-si da numele reale - ceva inimaginabil acum 20 de ani intr-o Germanie care inca pastra vie amintirea ororilor naziste.

Belgia:

- 24 mai 2014. Un barbat inarmat a deschis focul la Jewish Museum din Bruxelles, ucigand patru oameni. Cateva zile mai tarziu, un francez cu origini algeriene a fost prins in Franta si este acuzat ca ar fi organizatorul atentatului. Tanarul Mehdi Nemmouche a fost in Siria, unde a luptat alaturi de jihadisti

- Iulie 2014: Cateva sute de participanti la un protest impotriva Israelului in Anvers au strigat sloganuri care cereau asasinarea

- August 2014: Un politician local, Hassan Aarab, a scris pe Facebook un mesaj antisemit: "Cred ca germanii nu i-au ucis intentionat pe toti evreii astfel incat noi sa intelegem acum de ce Hitler ii distrugea".

- septembrie 2014. Memorialul Holocaustului din Bruxelles a fost vandalizat. Cateva zile mai tarziu o sinagoga a fost incendiata, iar trei persoane au fost spitalizate din cauza inhalarii fumului.

Anul 2014 a reprezentat un climax al actiunilor antisemite incepute inca din 2006, cand un tinar evreu, Ilan Halimi, a fost rapit, torturat si ucis de o banda condusa de tineri francezi cu radacini islamice.

Emigratie: In 2014, 273 de evrei au plecat definitiv din Belgia in Israel, cel mai mare numar din ultimii noua ani. Populatia evreiasca din Belgia este de aproximativ 40.000. (sursa: Jewish Agency for Israel).

Ungaria:

Castigarea de catre partidul de extrema dreapta Jobbik, cu vederi antisemite cunoscute, a numeroase primarii si mandate de parlamentari a determinat o crestere a temerilor comunitatii de evrei din tara.

In 2012, parlamentarul Jobbik Marton Gyongyosi a cerut public liste cu parlamentarii evrei pentru ca Parlamentul sa verifice daca acestia reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale.

In ultimii ani au fost inregistrate numeroase cazuri de cetateni maghiari de origine evreiasca hartuiti pe motiv de nationalitate. In plus, la numeroase mitinguri organizate de Jobbik s-au auzit sloganuri antisemite.

Dar semnale de "acomodare" cu antisemitismul au fost date si de Fidesz, partidul premierului Orban. Astfel, multe municipalitati din tara conduse de primari Fidesz au ridicat - fara vreo impotrivire din partea partidului - statui ale dictatorului fascist Miklos Horthy, care a declansat Holocaustul in Ungaria.

Mai mult: in 2014, Orban l-a nominalizat drept ambasador la Roma pe Péter Szentmihályi Szabó, un cunoscut antisemit care ii considera pe evrei "agentii lui Satan" sau "lacomi, invidiosi, rai - si urati". In cele din urma, in urma protestelor societatii civile, Péter Szentmihályi Szabó a refuzat postul.

Temerile au fost impartasite pana si de cancelarul Angela Merkel, care, in scurta sa vizita din februarie 2014 la Budapesta, a vizitat o sinagoga si a transmis un mesaj de sprijin pentru victimele Holocaustului din Ungaria. Mai mult, Merkel a discutat cu liderii religioasi evrei din Ungaria despre “chestiunea anti-Semitismului, care este in crestere in Europa si e prezent si in Ungaria", potrivit unui participant la discutie (sursa)

Alte tari unde s-au inregistrat acte antisemite tot mai dese sint Marea Britanie (numarul incidentelor anti-semite in Marea Britanie a crescut la un nivel - record, dublandu-se in 2014 fata de 2013 pe fondul infruntarilor dintre Israel si Palestina), Danemarca (atacuri la doua sinagogi in 14-15 februarie 2015), Olanda (casa unui rabin din Amsterdam a fost vandalizata, doua evreice au fost atacate in 2014), Italia (mai multe magazine evreiesti din Roma au fost vandalizate).

La nivelul Europei, organizatiile evreiesti pentru drepturile civile au observat o intensificare a incidentelor antiseminte proportionala cu escaladarea conflictului israeliano-palestinian. "Acestea sunt cele mai grave infractiuni motivate de ura impotriva evreilor de dupa perioada nazista", a declarat Dietar Graumann, presedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania.

Romania

Antisemitismul in Romania nu se manifesta decit sporadic in mainstream, cum a fost cazul negarii Holocaustului de catre Dan Sova (2012), care ulterior si-a cerut scuze public, sau in cazul colindei antisemite difuzate de TVR in 2013. Dar un curent antisemit se manifesta underground, mai ales pe site-uri si forumuri pe internet.

Exista, de asemenea, un filon antisemit in rindul unor calugari si preoti ortodocsi (exemplu 1 , exemplu 2 , exemplu 3), dar trebuie precizat ca Patriarhia Romana a respins de fiecare data public aceste manifestari antisemite.

Partide din UE care promoveaza antisemitismul sau au o pozitie laxa fata de acest fenomen:

  • Franta: Frontul National
  • Ungaria: Jobbik
  • Grecia: Zorii Aurii (Golden Dawn)
  • Bulgaria: Ataka
  • Austria: Freedom Party of Austria
  • Marea Britanie: UKIP