Olimpicii romani au obtinut doua medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Geografie. Rezultatele au clasat Romania pe locul intai pe natiuni in Europa si pe locul trei la nivel mondial, la Geografie. La Olimpiada Internationala de Geografie au participat 142 de elevi din 36 de tari, iar la nivel mondial rezultate mai bune decat cele ale elevilor romani au fost cele inregistrate de olimpicii din Singapore si Australia.

Olimpiada scolaraFoto: olimpiadageograficzna.edu.pl

Olimpiada Internationala de Geografie s-a desfasurat in Cracovia, Polonia, in perioada 11-18 august. Aceasta a fost a XI-a editie a concursului international; Romania a "revendicat" la aceasta editie 4 medalii, cu care s-a pozitionat, in clasamentul pe natiuni, pe locul I in Europa si pe locul al treilea la nivel mondial, dupa Singapore si Australia.

Medaliile de aur au fost obtinute de:

  • Andra-Cosmina Albulescu - eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "Costache Negri" din Galati. Tanara a castigat medalie de aur si la olimipiada internationala de geografie din 2013.
  • Cosmina-Andreea Manea - eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "I. C. Bratianu" din Pitesti. Tot medalie de aur a castigat si la editia din 2013 a olimpiadei, la fel ca Andra-Cosmina Albulescu.

Medalia de argint a fost obtinuta de:

  • Aura-Elena Amironesei - eleva in clasa a XI-a la Colegiul National din Iasi

Medalia de bronz a fost obtinuta de:

  • Anca-Maria Radulescu - eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "I. C. Bratianu" din Pitesti

Echipa a fost antrenata si coordonata de catre profesoarele Cristina Parvu si Cornelia Fiscutean, informeaza un comunicat de presa al Societatii de Geografie din Romania remis luni si citat de Agerpres.

Tarile participante:

Australia, Belarus, Belgia, Bulgaria, China-Beijing, China-Hong Kong, China-Macau, China-Taipei, Croatia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Indonezia, Japonia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Mexic, Mongolia, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelanda, Nigeria, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

Acesta este cel mai mare numar de echipe participante din istoria olimpiadei, iar Muntenegru si Serbia s-au aflat anul acesta la prima participare, precizeaza organizatorii. In 2015, Olimpiada Internationala de Geografie se va desfasura in Rusia, iar in 2016 va fi gazduita de China in Beijing.

Olimpiada Internationala de Geografie este o competitie anuala pentru elevii cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani care au participat anterior la olimpiadele nationale de geografie din tarile lor. Olimpiada Internationala de Geografie (iGeo) este compusa din trei examene: o proba scrisa, un test multimedia si un exercitiu pe teren, care se finalizeaza cu o reprezentare cartografica si o analiza geografica.

Pana in 2012, olimpiadele internationale de geografie au fost organizate o data la doi ani.

Fiecare tara participanta isi poate trimite o echipa formata din 4 elevi. Elevii trebuie sa fie liceeni sau sa fi terminat liceul chiar in anul in care se desfasoara olimpiada si sa nu fi inceput inca cursurile facultatii. Regulamentul Olimpiadei Internationale de Geografie si detalii despre desfasurarea competitiei, aici

Polonia si Olanda au venit cu ideea organizarii unei olimpiade internationale de Geografie, in cadrul congresului din 1994 al Uniunii Geografice Internationale (IGU). Prima olimpiada internationala de Geografie s-a desfasurat in 1996 la Haga, in Olanda, cu 5 tari participante. A doua competitie a fost organizata in 1998 la Lisabona, Portugalia, iar a treia in 2000 in Seul, Coreea de Sud (Sursa). Vezi aici site-ul oficial al competitiei

Anul trecut, Romania a obtinut locul I la Olimpiada Internationala de Geografie, dupa ce elevii romani au obtinut trei medalii de aur si una de argint. Toti laureatii cu aur din 2013 au fost la prima participare in competitie, iar doi dintre ei au repetat performanta si anul acesta: Andra-Cosmina Albulescu (Colegiul National 'Costache Negri' din Galati) si Cosmina-Andreea Manea (Colegiul National 'I. C. Bratianu' din Pitesti). In 2012, Romania a ocupat locul al II-lea pe natiuni, cu patru medalii: doua de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz (Sursa).

Citeste si: