Olimpicii romani au obtinut 10 medalii la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica, care a fost organizata anul acesta la Suceava. Romania, tara gazda, a participat la competitie cu doua echipe, care au castigat sase medalii de aur si patru medalii de argint. Concursul pe echipe a fost castigat de echipa Canadei, urmata de echipele Braziliei, Thailandei si Lituaniei, informeaza Ministerul Educatiei.

Subiectele de la Olimpiada Internationala de Astronomie si AstrofizicaFoto: Ioaa2014.ro

In perioada 1 - 10 august, Romania a fost gazda celei de-a VIII-a editii a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica. Romania a participat cu doua echipe, care au obtinut 10 medalii (dintre care 6 medalii de aur si 4 medalii de argint).

Medaliile de aur au fost obtinute de:

El a declarat pentru Mediafax ca a fost admis la Universitatea Harvard din SUA. "Am participat doar de doua ori la aceasta olimpiada si am avut noroc de cele doua ori sa castig olimpiada. A fost foarte frumos sa particip, mi-am facut multi prieteni si a fost si ca o mica vacanta. Anul trecut am fost in Grecia, acum in Suceava, chiar daca e in Romania, nu sunt din zona, sunt din Braila si mi-a placut mult sa ma plimb, sa ma distrez, sa fac aceasta deplasare", a declarat Denis Turcu pentru Mediafax.

  • Tudor Costel Cretu - elev al Liceului International de Informatica din Bucuresti. A participat anul acesta si la Olimpiada de Fizica a Asiei, unde a castigat o medalie de argint. De asemenea, el a facut parte anul acesta si din echipa Romaniei la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene - EUSO 2014, care a obtinut medalie de aur.
  • Paul Andrei Draghis - elev al Colegiului National 'Vasile Lucaciu' din Baia Mare. A mai castigat medalie de aur si la editiile din 2013 si 2012 ale Olimpiadei Internationale de Astronomie si a obtinut medalie de argint la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2013.
  • Iustina Craciun - absolventa a Liceului International de Informatica din Bucuresti, medaliata cu aur si la editia din 2013 a acestei olimpiade si admia la Princeton University, potrivit Business 24. Precizam ca numele sau nu este mentionat in comunicatul Ministerului Educatiei care anunta castigatorii olimpiadei organizate in Romania.

Medaliile de argint au fost obtinute de:

  • Catalina Miritescu - absolventa a Liceului International de Informatica Bucuresti si medaliata cu bronz la editia trecuta a olimpiadei, potrivit Business 24.
  • Dan Stefan Eniceicu - elev al Liceului International de Informatica Bucuresti. A participat anul acesta si la Olimpiada de Fizica a Asiei, unde a obtinut medalie de argint si a primit premiul special pentru realizarea celui mai creativ experiment. 
  • Augustin Ionescu - absolvent al Colegiului National Nicolae Titulescu' din Pucioasa - Dambovita, potrivit sursei citate.

Competitia a fost organizata de Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava si Asociatia Stiintifica "Cygnus".

Au participat echipe din 37 de tari de pe 5 continente, insumand peste 400 de elevi si profesori. Concursul pe echipe a fost castigat de echipa Canadei, urmata de echipele Braziliei, Thailandei si Lituaniei.

Atat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, cat si ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, i-au felicitat pe olimpicii romani si pe organizatorii Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica, potrivit comunicatelor de presa remise HotNews.ro de Ministerul Educatiei.

"Este o performanta extraordinara pentru care vreau sa-i felicit pe olimpicii nostri. Si pe profesorii lor! Acesti elevi si profesorii care ii pregatesc reprezinta valorile cu care Romania iese in lume si cu care se mandreste. Performanta lor si a tuturor celorlalti olimpici va fi, si in acest an, rasplatita de Guvern prin acordarea de premii", a anuntat Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei i-a felicitat si pe organizatori si a multumit "Universitatii 'Stefan cel Mare' din Suceava, Inspectoratului Scolar Judetean, Consiliului Judetean si tuturor celorlalte autoritati locale pentru implicarea si sprijinul acordat in organizarea si desfasurarea acestui eveniment".

Mihnea Costoiu a transmis urmatoarele: "doresc sa ii felicit pe acesti tineri extraordinari, precum si pe parintiii (sic!) si pe profesorii lor! Rezultatele obtinute de catre acesti elevi minunati arata nu numai importanta unei pregatiri temeinice, dar si faptul ca sistemul educational romanesc este perfect racordat la realitatile cercetarii internationale. Este un rezultat de exceptie, cu care trebuie sa ne mandrim toti cei interesati de sistemul de invatamant si de viitorul Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

Inainte de desfasurarea olimpiadei, Ministerul Educatiei anunta ca sunt asteptati sa participe la concurs elevi din 50 de tari. Pana la ora publicarii acestui articol, pe site-ul olimpiadei nu au fost publicate nici rezultatele individuale ale olimpiadei organizate de Romania, nici rezultatele pe echipe.

Concursul este structurat pe patru probe: teoretica, analiza datelor astronomice, proba practica si proba pe echipe.

Pana in prezent, Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica a fost gazduita de Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia si Grecia. Romania a participat la aceasta competitie inca de la prima editie, iar in 2013 elevii romani au castigat cinci medalii - doua de aur, doua de argint si una de bronz - acela fiind cel mai bun rezultat al Romaniei in istoria participarii la competitie.

Citeste si: