HotNews.ro a inceput in urma cu aproximativ trei ani sa spuna "povestea" subiectelor de presa si prin intermediul hartilor interactive. Utilizand resursele Online Esri, cititorii au putut avea acces la hartile dinamice care au insotit articolele, analizele si reportajele publicate pe HotNews.ro pentru a putea oferi cititorilor posibilitatea sa vizualizeze si pe harta informatiile prezentate. Fie ca vorbim de harti cu traseele autostrazilor terminate, planificate sau in constructie, de diverse date statistice reprezentate geografic sau de harti politice cu rezultatele sau candidatii la alegeri, hartile interactive au completat continutul textelor si au oferit o noua dimensiune informatiilor.

Portal de harti interactive - HotNews.roFoto: Hotnews

In Martie 2013, folosind serviciile ArcGIS Online pentru Organizatii, HotNews.ro a configurat si apoi a lansat propriul portal cloud de harti interactive in care cititorii pot regasi hartile si aplicatiile GIS realizate de catre editorii HotNews.ro.

Cateva din hartile si aplicatile interactive publicate in portalul cloud in ultimul an:

Mai multe harti si aplicatii pe portalul de harti interactive HotNews.ro

---

Dan Tapalaga, HotNews.ro: "O harta face mai mult decat 1000 de poze"

Tronson 21 km din A3

Prima harta interactiva postata pe HotNews.ro

Foto: ESRI Romania

“Colaborarea cu Esri Romania am inceput-o prin iulie 2011 odata cu darea in folosinta a celor 21 de km de tronson de autostrada spre Mangalia", spune Dan Tapalaga, HotNews.ro.

"Tin minte ca articolul de presa explica initial intr-un mod destul de detaliat cum poti intra pe acest tronson de autostrada insa am realizat ca lipseaste tocmai o harta care sa arate cititorilor traseul autostrazii. Puteam alege sa inseram o poza statica, insa ne doream sa oferim cititorilor o alta experienta, aplicatie dinamica de harta cu care cititorii sa poate interactiona si care sa le poata oferi informatii. Impreuna cu Esri Romania am putut realiza la acel moment aceasta harta interactiva care a avut peste 70.000 de accesari si care a insemant pentru noi inceputul unei colaborari de succes. Hartile ne permit sa dam o alta dimensiune de intelegere informatiilor publicate in articolele de presa. Cititorii inteleg mai usor un articol insotit de o harta interactiva, simbolizata intuitiv. Este o veche zicala care spune ca o poza face mai mult decat 1000 de cuvinte, iar o harta face mai mult decat 1000 de poze. In cazul nostru o harta spune mai mult decat un million de cuvinte”, a declarat Dan Tapalaga, HotNews.ro.

Zonele cu maidanezi in Capitala

Interactiv - Zonele cu maidanezi in Capitala

Foto: Hotnews

“Am avut nevoie initial de cinci zile de instruire intr-un domeniu complet nou pentru mine, cel al sistemelor informatice geografice, pentru a invata cum pot crea, partaja si administra aplicatiile webGIS din ArcGIS Online", spune Victor Cozmei, HotNews.ro

"Ulterior am configurat contul HotNews.ro de ArcGIS Online pentru Organizatii in care administrez centralizat toate toate aplicatiile web GIS ce sunt sau urmeaza a fi partajate in articolele de presa cu cititorii nostrii. In momentul de fata in portalul HotNews.ro sunt aproximativ 100 de aplicatii web GIS realizate pe diferite subiecte, utilizand diferite sabloane de aplicatii. Cu siguranta cea mai complexa “harta” pe care am creat-o a fost legata de situatia cainilor maidanezi din Bucuresti. A implicat in fapt crearea unei aplicatii de editare web in care cititorii au introdus locatii cu caini maidanezi, analiza de tip heatmap si publicarea in articolul de presa sub forma unei aplicatii comparative”, a declarat Victor Cozmei, HotNews.ro.

Bogdan Cheveresan, Esri Romania: "Informatiile din domenii precum somajul, educatia, politica, demografia sunt partajate intr-o alta forma care este inteleasa de toata lumea: harta"

Logo ESRI Romania

Logo ESRI Romania

Foto: Hotnews

“Lucrez in acest domeniu de aproape 15 ani si nu cred ca a existat un moment in toti acesti ani in care sa simt cu adevarat ca sistemele informatice geografice, GIS-ul, si hartile web interactive pot ajuta cu adevarat comunitatea asa cum se intampla in prezent", spune Bogdan Cheveresan, Esri Romania.

"ArcGIS Online pentru Organizatii este un portal cloud creat pentru utilizatori ce permite acestora sa-si inregistreze serviciile web de harta sau de a urca propriile seturi de date in contul organizatiei, cu scopul de a partaja aceasta informatie cu alti utilizatori sub forma de aplicatii web GIS, seturi de date sau instrumente de geoprocesare. Ceea ce realizeaza HotNews este cu adevarat incredibil pentru ca aduna din diferite surse informatii de inters pentru cititori, informatii din domenii precum somajul, educatia, politica, demografia si partajeaza aceasta informatie intr-o alta forma care este inteleasa de toata lumea: harta.

Redactorii HotNews au inteles faptul ca nu trebuie sa fii expert in domeniul GIS, ci sa dai dovada de imaginatie, viziune, dorinta in a utiliza astfel de instrumente pentru a informa. Pentru mine ei sunt un exemplu de asa da, de care imi face intodeauna placere sa aduc aminte. Sper ca prin utilizarea platformei ArcGIS, a hartilor inteligente, informatiile sa fie mai bine intelese, iar apoi sa fie urmate de decizii si actiuni mai bune atat in sectorul public cat si in cel privat”, a declarat Bogdan Cheveresan, Esri Romania.