Rinat Ahmetov, oligarhul care il sprijina pe fostul presedinte ucrainean Ianukovici, a infiintat o firma la Bucuresti, acum o luna, in timp ce protestele se intensificau la Kiev. Personajele din spatele acestei companii romanesti duc spre o afacere elvetiana a familiei Ianukovici, investigata de cateva zile de catre procurorii din Geneva. La nivelul mai multor state UE au inceput actiuni oficiale pentru identificarea si inghetarea conturilor bancare si a proprietatilor detinute de familia presedintelui fugar si de acolitii sai.

In acest context, RISE Project investigheaza investitiile din Romania ale persoanelor conectate la regimul Ianukovici. RISE a facut acelasi tip de demers in cazul averii fostului regim Mubarak din Egipt (AICI) si a identificat si investitiile din Romania ale camarilei lui Bashar Al Assad (AICI).

Geneva, 27 februarie, 2014

Procurorii elvetieni au descins la birourile unei firme controlate de Aleksandr Ianukovici, fiul fostului presedinte ucrainean, ridicand documente intr-o investigatie privind operatiuni de spalare de bani. Agentiile internationale de presa au identificat aceasta companie ca fiind Mako Trading, o firma infiintata in 2011, in Geneva, de fiul fostului presedinte ucrainean. A doua zi, pe 28 februarie, autoritatile elvetiene au anuntat inghetarea bunurilor detinute de fosti demnitari de la Kiev, in frunte cu Victor Ianukovici.

Operatiunile comerciale ale Mako Trading, in mare parte tranzactii cu carbune, a adus familiei Ianukovici venituri de peste 5,6 milioane de dolari in 2013, cu doar patru angajati. Firma elvetiana MAKO este insa parte dintr-un conglomerat de companii controlat de fiul presedintelui, conglomerat care, potrivit Forbes Ucraina, a facut afaceri de sute de milioane de dolari mai ales din contracte derulate cu statul ucrainean.

Cel care a administrat compania, in numele lui Ianukovici junior, este un personaj numit Felix Blitshteyn, un fost angajat al magnatului Rinat Ahmetov. Acesta este unul dintre cei mai bogati si mai controversati afaceristi din Ucraina si este vazut drept unul dintre principalii sustinatori ai fostului presedinte Ianukovici.

Citeste integral pe RiseProject.ro.