ROMATSA a trimis ISU Neamt sa salveze de pe lacul Bicaz o ambarcatiune esuata in Franta
Inspectorul sef al ISU Neamt, locotenent colonel Ioan Nitica a declarat sambata, pentru Agerpres, ca eroarea a fost data de satelitul care a preluat alerta emisa de baliza electronica a ambarcatiunii, iar operatorii ROMATSA nu au facut altceva decat sa transfere informatiile catre zona in care aparea solicitarea.
"Pe 5 februarie 2014, in jurul orei 22.40, am primit de la ROMATSA un mesaj privind un apel de pericol de la o baliza electronica de la o nava, o ambarcatiune, undeva in zona cozii lacului Izvorul Muntelui, si ca nava este inregistrata in Malta. Probabilitatea informatiei era de 50%. Erau doua locatii, una la noi pe lac, iar a doua in Marsilia. Noi am facut o cautare pe lac, am tratat lucrurile foarte serios. M-am gandit ca poate exista o persoana care si-a cumparat o barcuta, a adus-o cu trailerul si a cazut, iar acea baliza electronica s-a activat. Am facut verificarea pe zona respectiva, pe unde putea fi o astfel de situatie, coada lacului fiind inghetata. Deci nu avea cum sa fie un vapor in pericol pe zona cozii lacului. Am verificat si nu era nimic", a explicat inspectorul sef al ISU Neamt.
El sustine ca dupa 18 minute de la apelul initial al ROMATSA s-a primit un al doilea mesaj prin care se anula interventia, dupa ce nava fusese gasita in sudul Frantei, in zona Marsilia.
"Nu a fost o alarma falsa, operatorul ROMATSA nu are nicio vina. El a primit un mesaj de la satelit, de la cei care administreaza mesajele de la satelit. Era vorba de frecventa 406 megahertzi. Ei au dirijat mesajul catre centrul de la Constanta, pe zona de maritim sa verifice si acolo, si au dat si la noi mesajul pentru ca era in zona noastra. Nu a fost deci o alarma falsa ci o alarma data de un mijloc electronic, cu probabilitate de 50%. Ei ne-au spus clar ca la a doua trecere a satelitului ne vor comunica daca este reala informatia. Cand mi-au spus ca va fi a doua trecere a satelitului mi-au dat de gandit. Eu stiam ca pe partea de salvare maritima este o retea globala de 24 de sateliti geostationari. Noua ne-a spus ca este vorba de trecerea unui satelit, deci se invartea pe orbita in jurul pamantului. Este un semn de intrebare pe care mi l-am pus in aceasta situatie, dar cert este ca mi s-a parut normal sa verificam mesajul", a mai spus locotenent-colonel Ioan Nitica.
Inspectorul sef al ISU Neamt a adaugat ca alerta a fost un bun prilej de a realiza un exercitiu.
"Un mesaj trebuie verificat. Putea fi o astfel de situatie, sa gasesti un accident. Nu a fost vorba de o eroare umana, pentru ca si senzorii, aparatura electronica, mai dau rateuri. Inacceptabil mi se pare ca avem pe 112 aproximativ 75% din apeluri false. Daca nu ar fi biroul de filtrari pentru apeluri am putea rata interventii extrem de importante", a punctat inspectorul sef al ISU Neamt.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Măcar pentru 18 minute poate fi celebru și Bicazul.
La urma urmei, ce mi-e Bicazul, ce mi-a sudul Frantei.
Iaca acolo - o zvarlitura de bat
))))
LOOOOOOOOOOOL
Maneascoo D E M I S I A !! ! ! !
Ieftina stratagema VM, demna de o fituica de scandal. Asteptam mai mult de la Hotnews.
18 minute au fost necesare, in Franta, pentru localizarea navei. probabil, tot in urma unei alerte cu o probabilitate de 50%.
Asta spune multe....
Plus ca nu inteleg cum e cu probabilitatea asta: 50% in Franta si 50% in judetul Neamt.... Oare daca baliza era instalata pe un petrolier, tot pe Izvorului Muntelui il cautau? Ca asa a "indicat satelitu'..."
Oare operatorii Romatsa, platiti regeste (salariul mediu in Romatsa depaseste 3000 Eur, la care se adauga fel de fel de sporuti), fac apel la judecata cand pun oamenii pe drumuri?
Romatsa nu "prinde" sateliti. Pune mana si invata inaite sa te bagi in treburi prea tehnice.
Documentare:
http://www.cospas-sarsat.org/system/systemoverview
De la SARSAT vine un mesaj de alerta initial si dupa citeva minute vine al doilea mesaj care confirma sau infirma alerta initiala. In majoritea covirsitoare a cazurilor alerta initiala este infirmata.
Asa s-a intimpat si in data de 5 februarie.
Romatsa este obligata sa transmita catre ISU alertele. Nu este nici prima data si n-o sa fie nici ultima cind se intimpla asta.
Domnul de la ISU stia ca va veni un al doilea mesaj, deci nu l-a pus nimeni pe drumuri. Este interesant faptul ca in 18 minute ISU a plecat de la baza, a ajuns la Bicaz si a facut si cercetarea lacului, dar astea sint amanunte nesemnificative.
Ar fi bine ca Romatsa sa organizeze vizite pentru public in care oamenii sa vada cu ochii lor cum arata un centru de dirijare a zborurilor si sa li se explice si cum functioneaza alertele SARSAT. In felul asta din avalansa de doctori in localizari aparuta brusc in patria noastra, unii ar intelege cum stau lucrurile in realitate.
P.S. A mai aparut un sport in Romania: cum sa ne ratacim pe un cimp pe care-l batem din copilarie si sa facem misto de 112 si ISU sau vatea ascunselea dupa stilpii electrici...
Ca s-au umplut structurile cu prosti,cu idioti e clar fiinca-s neamuri si obligatii de partid !
Dar de ce trebuie sa platim noi idiotii vostri ???