Politia Romana nu a folosit sistemul de localizare a terminalelor GSM in timpul operatiunii de salvare a echipajului din avionul prabusit in Muntii Apuseni pe motiv ca aparatura de acest gen poate fi folosita doar pentru localizarea infractorilor, pe baza unor autorizatii emise de judecatori, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

"Sistemul de localizare a terminalelor GSM poate fi folosit doar in baza autorizarii magistratilor, in instrumentarea cauzelor penale, pentru localizarea terminalelor GSM folosite de principalii suspecti de comiterea unor infractiuni grave", se arata intr-un comunicat de marti al IGPR, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, sistemul a fost achizitionat in 2013, in urma unui proiect finantat din fonduri europene prin mecanismul OLAF Hercules2 de Asistenta Tehnica, in vederea intaririi capacitatii de lupta a unitatilor de politie impotriva criminalitatii economico-financiare.

Reprezentantii IGPR precizeaza ca sistemul acesta poate fi folosit in vederea localizarii persoanelor urmarite in temeiul legii, precum si a celor disparute in conditii suspecte, "care fac obiectul unor cauze penale".

"Sistemul este folosit potrivit prevederilor art. 91 ind. 4 si art 493 ind. 1, din Codul de Procedura Penala", mai precizeaza sursa citata.

Precizarile Politiei Romane vin in contextul controverselor legate de localizarea victimelor accidentului aviatic produs luni in Muntii Apuseni.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

In urma accidentului, au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Citeste si: