Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, la Parlament, ca nu a existat niciun acord, protocol sau intelegere secreta intre SRI, ca autoritate nationala in domeniul cercetarii comunicatiilor, si NSA, pe activitati de interceptare a comunicatiilor pe teritoriul Romaniei, transmite Mediafax.

George MaiorFoto: Agerpres

George Maior a declarat ca exista mari dezbateri, in plan exterior, referitor la erfectele actiunilor lui Edward Snowden.

"Am tinut sa fac anumite precizari, si la nivel informativ, catre principalii decidenti in stat, principalii beneficiari ai Serviciului, presedinte si premier. Nu a existat niciun acord sau protocol sau intelegere secreta intre SRI ca autoritate nationala in domeniul cercetarii comunicatiilor si NSA, pe activitati de interceptare, pe fluxul de interceptare a comunicatiilor sau a altor sisteme de comunicare, dincolo de cele clasice, pe teritoriul Romaniei", a declarat seful Sericiului Roman de Informatii.

Maior a mai spus ca nu a existat niciun protocol in special, deschis sau secret, care sa prevada schimburi de date masive pe linia informatiilor obtinute din interceptari, cu agentia americana NSA.

"Nu detinem nicio informatie, si pe baza propriilor investigatii, ca pe teritoriul Romaniei ar fi avut loc asemenea actiuni, desfasurate in mod unilateral de aceste organizatii din Statele Unite", a mai mentionat Maior, adaugand ca aceste precizari sunt importante pentru ca intereseaza opinia publica.

Curtea Suprema de Justitie din Statele Unite a refuzat sa se accepte o sesizare referitoare la vastul program al NSA de supraveghere a comunicatiilor electronice.

Fara a oferi explicatii, cea mai inalta instanta din Statele Unite a respins apelul Asociatiei pentru apararea vietii private electronice (EPIC), primul recurs depus direct la instanta suprema dupa ce fostul consultant NSA Edward Snowden a dezvaluit amploarea programului de supraveghere.

Sesizarea EPIC solicita instantei supreme sa puna capat programului de spionaj al Agentiei americane pentru Securitate Nationala.