Frank Rose, asistent secretar de stat pentru politica spatiala si de aparare si conducator al negocierilor din partea americana pentru baza de la Deveselu, a declarat marti ca Washingtonul este "increzator ca, indiferent cine va cistiga urmatoarele alegeri in Romania, Turcia sau Polonia, vor fi pe deplin angajati in respectarea angajamentelor fata de NATO". Frank Rose a mai spus ca cererile Rusiei pentru garantii legale in privinta scutului sint "inacceptabile" si ca finantarea scutului european antiracheta are atit sprijinitul presedintelui Barack Obama, cit si sustinerea ambelor mari partide din Congres.

Frank RoseFoto: Ambasada SUA

Intrebat in cadrul unei mese rotunde daca oficialii americani se tem ca eventuale schimbari politice la virf in Polonia, Turcia sau Romania ar putea afecta proiectului scutului european, Franck Rose a raspuns "Cred ca raspunsul e nu. Cred ca aici in Romania, in Polonia si Turcia avem o sustinere puternica pentru angajamentele in NATO. Nu e atit un sistem american, cit o contributie romano-americana, polono-americana sau turco-americana la sistemul de aparare al NATO".

"Sintem increzatori ca, indiferent cine va cistiga urmatoarele alegeri in Romania, Turcia sau Polonia, vor fi pe deplin angajati in respectarea angajamentelor fata de NATO", a adaugat Rose.

Rose a laudat contributia Romaniei la proiect: "Romania a fost un partener fantastic, atat in negocierile asupra Acordului privind sistemul antiracheta, ca si in ceea ce priveste cooperarea la implementarea Acordului. Cred ca ceea ce asteptam de la Romania este doar sa continue excelenta cooperare pe care am primit-o astazi. A fost, intr-adevar, o cooperare excelenta si mi-as dori ca fiecare loc sa fie ca Romania. Este un model referitor la modul in care se fac lucrurile cand lucrezi cu un aliat puternic si angajat".

Referitor la impotrivirea Federatiei Ruse fata de proiect, Frank Rose a spus ca SUA considera "inacceptabile" cererile pentru acordarea de garantii juridice ca scutul nu are ca scop interceptarea rachetelor Rusiei. "Aceste garantii juridice cerute de Rusia inseamna de fapt limitari juridice si SUA nu vor accepta niciodata asa ceva", a spus Rose.

Frank Rose a mai spus ca anularea celei de-a IV-a etape a sistemului antiracheta, anuntata in martie 2013 de secretarul apararii Chuch Hagel, nu are legatura cu pozitia Federatiei Ruse. "Ne-am confruntat cu provocari de natura tehnica la rachetele interceptoare tip SM3 Block 2B. Apoi, Congresul nu a aprobat fondurile adecvate pentru acesti interceptori necesari fazei a IV-a. In al treilea rand, amenintarile din Coreea de Nord au aparut mai devreme decat anticipat. Asadar, anularea celei de-a IV-a etape a avut legatura cu Coreea de Nord, nu cu Rusia. Si, chiar daca am anulat etapa a IV-a, obiectiile Rusiei nu au incetat', a mai spus Frank Rose.

Oficialul american a dat asigurari ca proiectul scutului european antiracheta construit de SUA are atit sprijin bipartizan in Congres, cit si sustinere puternica din partea presedintelui Barack Obama. Rose a spus ca "cea mai mare parte a banilor pentru Deveselu au fost asigurati pentru construirea bazei. Sintem la zi in privinta bugetului pentru implementarea bazei de la Deveselu si sint foarte increzator ca baza va fi operationala pina in 2015, asa cum este programat".

Reamintim ca Frank Rose a fost prezent luni la ceremonia oficiala de lansare a lucrarilor de la Baza Deveselu, care va gazdui componenta din Romania a scutului american antiracheta destinat apararii Europei in fata amenintarilor venite din Iran, Coreea de Nord sau Orientul Mijlociu.