Ministerul Sanatatii (MS) solicita suplimentarea bugetului cu 721.000 de lei, din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru pregatirea programului de cooperare romano-italian in chirurgia cardiaca neonatala si infantila, transmite Mediafax.

Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, cei 721.000 de lei vor permite pregatirea proiectul privind chirurgia cardiaca neonatala si infantila in Romania, care va fi realizat de catre Ministerul Sanatatii, prin Compartimentul Medicina de Urgenta, in parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato si cu Asociatia "Bambini Cardiopatici nel Mondo Association" - Italia.

"Mortalitatea infantila cauzata de malformatiile congenitale ale sistemului circulator reprezinta peste 11% din totalul deceselor copiilor cu varsta sub un an. Acordul de cooperare cu IRCCS Policlinico San Donato si Asociatia Bambini Cardiopatici nel Mondo vine pe fundalul unei cooperari consistente si de durata cu Romania, ca urmare a experientei pe care o detin in domeniu si a disponibilitatii de a cofinanta aceste activitati. Fara un program de formare a specialistilor in domeniul chirurgiei cardiace infantile si fara deschiderea unor noi centre de chirurgie cardiaca pediatrica, aceasta importanta cauza a mortalitatii infantile nu va putea fi solutionata", se arata in Nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.

Potrivit Ministerului Sanatatii, initiativa aduce o solutionare a unei nevoi urgente in acest domeniu, mai ales ca in sedinta de Guvern din 4 iunie a fost aprobata Nota cu privire la aprobarea finantarii primei faze a proiectului de dezvoltare a capabilitatilor de chirurgie cardiaca neonatala si infantila in Romania cu suma de 164.000 de euro.

"Procesul de dezvoltare a capabilitatilor de chirurgie cardiaca neonatala si infantila reprezinta nucleul acestui proiect, care isi propune dezvoltarea competentelor personalului medical din patru centre de specialitate din Romania", se mai arata in Nota de fundamentare.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de 34 de luni. Partenerii italieni vor asigura cofinantarea proiectului general cu o suma estimata la 865.000 de euro.

Pentru primele sase luni, in care se doreste evaluarea cadrului de dezvoltare a capabilitatilor si demararea implementarii proiectului, este necesara o finantare guvernamentala, intrucat proiectul trebuie initiat cu celeritate, in iulie 2013, iar fondurile structurale pentru proiecte strategice pot fi accesate doar incepand cu ianuarie 2014, potrivit Notei de fundamentare.

Initiatorii proiectului sustin ca necesitatea unei finantari urgente provine din faptul ca, momentan, majoritatea interventiilor chirurgicale cardiace infantile se desfasoara in strainatate, cu costuri ridicate. Potrivit MS, suma recuperata ulterior din economisirea platii interventiilor chirurgicale in strainatate va fi considerabil mai mare decat cea solicitata prin proiectul de act normativ, realizandu-se astfel economii la buget.

Totodata, formarea profesionala a celor zece specialisti romani va asigura cadrul organizational pentru constituirea unui centru de chirurgie cardiaca infantila in Bucuresti, se mai arata in Nota de fundamentare.

In cadrul primei faze a proiectului, care se va desfasura pe parcursul a sase luni, in intervalul iulie-decembrie 2013, activitatea va fi axata pe trei piloni principali:

  • primul pilon este reprezentat de un program de formare in Italia a competentelor profesionale specifice pentru cadre medicale din Spitalul de Copii "Marie Curie" Bucuresti.
  • al doilea pilon al proiectului va include misiuni medicale de chirurgie cardiaca neonatala si infantila, conduse in Romania de o echipa medicala de specialitate, alcatuita din personal al IRCCS Policlinico San Donato.
  • de asemenea, in cele sase luni din prima faza a proiectului se va organiza un workshop, la care vor fi invitati specialisti din cadrul celor patru centre medicale, precum si specialistii italieni parteneri in proiect, ce vor conduce discutiile de specialitate, organizate sub forma de masa rotunda, cu prezentarea si discutarea cazuisticii.

Bugetul total necesar estimat pentru lansarea proiectului si realizarea primei faze de implementare este de 721.000 de lei si va fi folosit pentru finantarea cheltuielilor aferente participarii personalului medical roman la stagiile de formare din Italia, pentru acoperirea costurilor de transport, cazare si diurna, in cuantumul stabilit de legislatia in vigoare, a cheltuielilor aferente activitatilor misiunilor medicale din Romania la care vor participa specialisti italieni, pentru achizitionarea consumabilelor medicale necesare operatiilor, precum si pentru organizarea workshop-ului de instruire.

Potrivit proiectului, obiectivul general al acestui proiect este scaderea mortalitatii neonatale si infantile datorate malformatiilor cardiace congenitale, iar obiectivul specific vizeaza imbunatatirea accesului si a calitatii acestor servicii pentru nou-nascuti si copii cu varste sub un an, cu malformatii congenitale cardiace.

Proiectul de Hotarare de Guvern va fi in dezbatere publica pana pe 10 august.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca, printr-un protocol semnat de curand cu o clinica de specialitate din Milano, patru echipe de medici si asistenti vor participa la un program de specializare in domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

Nicolaescu a precizat ca acest lucru va permite inceperea activitatii in sectia de chirurgie cardiaca pediatrica din cadrul Spitalului "Marie Curie" si, pe termen lung, cresterea numarului de interventii care pot fi facute in Romania.

"Din august vin specialisti de la spitalul italian cu ajutorul carora sa realizam selectia personalului care va intra in acest program de pregatire la Milano si speram ca, la sfarsitul acestui an, sa avem o echipa de la Milano care, impreuna cu specialistii nostri, sa realizeze primele operatii la 'Marie Curie'. Pregatim patru echipe de specialisti pentru Bucuresti, Iasi, Timisoara si completarea celei de la Targu Mures", a mai spus ministrul Sanatatii.