Asa-zisele diplome de liceu bilingve ce ar fi eliberate in Mures sunt hartii simbolice, "de agatat in cui, acasa", fara valoare de atestat sau de document oficial in baza caruia sa se acceada intr-o forma de invatamant superioara, au declarat sambata, pentru Mediafax, oficiali din Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

"Nu sunt diplome oficiale, ci hartii simbolice, de agatat in cui, acasa. Nu au valoare de atestat sau de document in baza caruia sa se acceada intr-o forma de invatamant superioara ori care sa demonstreze absolvirea unei forme de invatamant", au spus oficiali din MEN.

Potrivit surselor citate, toate documentele ce au caracter oficial, cum ar fi diplomele de bacalaureat, sunt redactate in limba romana.

Senatorul PDL Marius Pascan a cerut, joi, demisia sefului Inspectoratului Scolar Judetean Mures, Stefan Somesan, acuzand ca institutia a transmis diplome bilingve pentru absolventii de liceu, fara "legatura cu legislatia Romaniei".

Senatorul a precizat ca ISJ Mures a transmis diplome bilingve pentru absolventii de liceu, prezentand o astfel de diploma - scrisa in romana si maghiara, fara stema si fara tricolor -, care a fost distribuita Liceului Tehnologic "Ion Vlasiu" din Targu Mures.

Potrivit lui Pascan, documentele respective nu au "niciun fel de legatura cu legislatia in vigoare a Romaniei" si sunt ilegale.

Inspectoratul Scolar Judetean Mures a postat, joi seara, pe site-ul sau, un comunicat in care preciza ca diplomele distribuite in licee "nu au fost concepute si elaborate" de institutie, care nu este responsabila de distribuirea acestora in unitatile de invatamant din judet, "drept dovada, lipsa insemnelor statului roman si ale ISJ Mures".

Totodata, seful ISJ Mures, Stefan Somesan, declara ca diplomele respective au fost distribuite de adjunctul sau, Ilyes Ildiko, "dar nu in calitate de inspector general adjunct".

Vineri, reprezentantii UDMR Mures s-au declarat "revoltati si consternati" de "atitudinea nationalista si xenofoba" a senatorului PDL Marius Pascan, presedintele organizatiei, Brassai Zsombor, spunand ca "vremea isteriilor a trecut in Targu Mures".

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca acordarea unor diplome bilingve absolventilor de liceu nu incalca nicio lege, iar acestea nu sunt mai putin oficiale sau valabile decat alte atestate, scandalul de la Targu Mures fiind generat de "un om care nu intelege prea multe lucruri din secolul XXI".