Raportul elaborat de europarlamentarul Monica Macovei pentru sistemul EURODAC de colectare si comparare a amprentelor digitale a fost adoptat miercuri de plenul Parlamentului European, cu 502 voturi pentru si 126 impotriva, si a devenit lege, informeaza un comunicat transmis de eurodeputatul PDL.

"Vrem sa-i protejam si sa-i sprijinim pe toti cei care vin in Uniunea Europeana si au cu adevarat nevoie de protectie, dar trebuie sa fie onesti cu noi. Nu vrem sa-i protejam pe cei care vin in UE si cer azil folosind minciuna. Nimeni nu trebuie sa ia beneficii sociale din mai multe state ale Uniunii, nici cetatenii europeni, nici solicitantii de azil. Vrem reguli egale si cerem onestitate. Spunem "da" ajutorului si "nu" abuzului", a declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul a adaugat: "astazi tot pachetul legislativ pe azil a fost adoptat si este un moment istoric pentru Uniunea Europeana".

Regulamentul EURODAC, la care europarlamentarul Monica Macovei a fost raportor, prevede ca autoritatile de cercetare penala din statele membre pot cere compararea amprentelor ridicate de la locul unde s-au comis infractiuni grave sau acte de terorism cu amprentele stocate in baza de date a EURODAC. Alte amprente relevante in prevenirea criminalitatii si a terorismului pot fi de asemenea trimise EURODAC pentru comparare.

In acest fel, "victime, martori sau suspecti ai unor infractiuni grave sau de terorism vor fi identificati mai rapid", a spus Monica Macovei.

"Si in prezent statele membre au acces la amprentele solicitantilor de azil sau ale celor gasiti ilegal in Uniunea Europeana, pe baza cooperarii bilaterale. Ceea ce am facut prin noua procedura este scurtarea timpului in care afli aceasta informatie. In loc sa intrebi 26 de state membre daca au in baza lor de date amprente identice cu cele ridicate de la locul infractiunii, acum intrebi direct EURODAC. Practic, am redus timpul de reactie si investigatie", a explicat Monica Macovei.

EURODAC contine amprentele solicitantilor de azil in statele UE si ale persoanelor care au trecut ilegal granitele UE sau au fost prinse stand ilegal intr-un stat membru al Uniunii. Prin compararea amprentelor, un stat membru poate afla daca un solicitant de azil, o persoana aflata ilegal pe teritoriul sau, sau o persoana prinsa trecand ilegal granita unui stat UE a solicitat azil in alt stat membru. EURODAC este o baza de date folosita pentru implementarea unei politici de azil comune la nivel UE.

"Solicitantii de azil nu sunt stigmatizati in niciun fel. Stim cu totii ca statelor candidate la UE si celor care vor liberalizarea vizelor le cerem pasapoarte biometrice si sa stiti ca toate aceste pasapoarte biometrice inseamna si inregistrarea amprentelor. Si in Romania este acelasi lucru: saptamana trecuta mie mi-au luat amprenta cand am cerut pasaport biometric. Nu ma simt discriminata. Nu discriminam pe nimeni. Doar folosim aceste baze de date in cazul comiterii unor infractiuni grave", a mai declarat Monica Macovei.

Regulamentul EURODAC prevede garantii pentru protectia datelor personale, iar utilizarea EURODAC se face numai dupa verificarea in bazele de date nationale si alte baze de date existente, deci dupa epuizarea celorlalte mijloace de verificare.

Raportul Monicai Macovei privind sistemul EURODAC fusese adoptat in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European la 24 aprilie.