Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat luni presedintelui Senatului, Crin Antonescu, sa invite Consiliul la sedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, in special atunci cand se discuta arhitectura constitutionala a autoritatii judecatoresti.

"La propunerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, Plenul CSM a suplimentat ordinea de zi a sedintei de azi, 10 iunie 2013, si a hotarat cu unanimitate de voturi: adresarea catre Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a solicitarii de a invita Consiliul Superior al Magistraturii, prin reprezentanti, la sedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, in special la acelea in care se discuta arhitectura constitutionala a Autoritatii Judecatoresti", se arata intr-un comunicat de luni al CSM, citat de Agerpres.

De asemenea, CSM doreste sa-i fie inaintata forma actuala a propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, care sa cuprinda amendamentele propuse si adoptate in cadrul Comisiei, ce nu se regasesc pe pagina de internet a Senatului.

CSM mai cere Comisiei comune sa revina asupra textului adoptat privind revizuirea art. 52 alin. 3 din Constitutia Romaniei, referitor la obligatia statului de a exercita in mod obligatoriu actiunea in regres impotriva magistratilor, ca neintrunind standardele europene in materie, fiind contrar opiniilor/avizelor date constant de Comisia de la Venetia (Comisia pentru democratie prin drept).

Consiliul mai doreste sa se revina si asupra propunerii adoptate privind obligatia de prezentare a oricarei persoane in fata comisiilor parlamentare, deoarece textul respectiv poate crea confuzii, "in sensul ca ar putea fi chemati procurorii si judecatorii de caz sau reprezentantii Ministerului Public sau ai instantelor, in legatura cu cauze aflate pe rolul parchetelor sau instantelor".

"Mentionam ca, desi - inca din data de 12.03.2013 - Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat, in mod constant, disponibilitatea de a participa - in limitele atributiilor sale legale si constitutionale - la sedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, pana la momentul actual nu s-a dat curs acestor solicitari", mai declara CSM.