Peste 7.000 de cetateni protesteaza, la Barlad, impotriva exploatarii gazelor de sist. Marsul, organizat de Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad, a adunat reprezentanti ai unor parohii din Barlad si din imprejurimi, activisti de mediu, reprezentanti ai galeriei FC Vaslui, dar si cetateni care sunt impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice de catre compania americana Chevron, anunta Agerpres.

Foto:
  • Click pe fotografie pentru a vedea o fotogalerie de la protest / Sursa foto: Asociatia Vira

'Jos Chevron', 'Nu ne distrugeti viitorul', 'Chevron este cel mai urat vis american. Cetateni, treziti-va!', 'Chevron, go home!' sau 'Barladeni salvati viitorul copiilor vostri!' sunt doar cateva dintre mesajele afisate de protestatarii care marsaluiesc pe strazile Barladului, in acordurile Imnului National, 'Desteapta-te, romane!'.

Participantii l-au criticat pe premierul Victor Ponta, despre care spun ca si-a schimbat atitudinea cu privire la acest subiect.

"Am fost pacaliti de politicieni. Chiar domnul Victor Ponta cand era in opozitie, era impotriva exploatarii gazelor de sist, iar acum colaboreaza cu Chevron. Nu putem accepta asa ceva. Daca tinem la viitorul copiilor nostri, e de datoria noastra sa protestam. Sper ca vocea noastra sa fie auzita", a declarat unul dintre protestatari.

Totodata, protestatarii le-au cerut politicienilor vasluieni sa li se alature. Niciunul dintre politicienii vasluieni prezenti la marsurile similare de anul trecut, nu au mai participat, miercuri la manifestarea organizata la Barlad.

Manifestari similare au avut loc si in cursul anului trecut la Barlad.

Pe site-ul propriu, GISCCB precizeaza ca anul trecut "vreme de peste o lună" a făcut "deplasări prin satele şi comunele din judeţ unde a desfăşurat activităţi de informare prin biserici şi cămine culturale".

80 de reprezentanti ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului si ai Politiei Locale Barlad, asigura masurile de ordine publica, pentru evitarea unor eventuale incidente. Compania Chevron a primit certificate de urbanism de la Consiliul Judetean Vaslui pentru prospectarea a trei perimetre din judet, in vederea exploatarii gazelor de sist.

"Cum poti da unda verde exploatarii gazelor de sist, atat timp cat nu exista o legislatie in domeniu? Facem un apel catre toti barladenii sa participe in numar cat mai mare la actiunile pe care le vom derula, inclusiv la marsul de protest de astazi. Este vorba despre viitorul nostru si al generatiilor ce vor veni. Trebuie sa iesim cat mai multi in strada! Sa luam exemplul vecinilor bulgari, care au obtinut ceea ce au dorit", a declarat Ovidiu Tiron, membru al GISC Barlad, citat de Obiectiv de Vaslui.

Senatoarea PSD de Vaslui Gabriela Cretu s-a declarat si ea impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice: "Poate ar fi bine ca pe viitor sa mai avem si ceva apa de baut. In Vaslui, cel putin in colegiul meu, sunt zone unde nu este suficienta apa. Apoi, ma intreb ce se va face cu apa uzata. Nu vreau ca peste 30 de ani sa fie in judet niste sonde cu niste platforme foarte mari, niste lacuri de decantare cu apa rezultata din procesul tehnologic si niste locuitori saraci si garboviti", a afirmat aceasta, citata de acelasi cotidian.

Daca anul trecut Victor Ponta se pronunta impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist, pozitia primului ministru s-a schimbat sensibil la inceputul acestui an.

"Ideea gazelor de sist trebuie tratata serios, pozitiv", spunea Ponta, in 5 ianuarie, la Antena 3.

"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori d egaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a subliniat Victor Ponta.

In opozitie, pozitionarea USL contra gazelor de sist a culminat cu introducerea subiectului in textul motiunii de cenzura depuse impotriva Guvernului MRU.

"De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?" - iata un fragment din motiunea de cenzura care, la 27 aprilie 2012, a trecut de Parlament si a provocat demiterea guvernului Ungureanu.

Citeste aici Cum s-a schimbat pozitia USL fata de gazele de sist. De la motiune de cenzura pina la idee care trebuie tratata "serios pozitiv"