Procurorii DIICOT au emis vineri dupa-amiaza ordonante de retinere pentru 24 de ore pe numele a 11 interlopi din clanurile "Camatarilor" si "Sportivilor", printre care se afla si Vasile Balint, zis Sile Camataru, informeaza Agerpres.

Sile Camataru a fost scos cu catusele la maini din sediul Parchetului General si urcat intr-o masina a politiei, iar procurorii continua audierea altor interlopi.

Liderii clanurilor "Camatarilor" si "Sportivilor", Ion Balint zis "Nutu Camataru", Vasile Balint zis "Sile Camataru", precum si Nica Robert Florin zis "Nica" si Rosca Radu Cristian zis "Rosca" au fost ridicati de politisti, vineri dimineata, si adusi la sediul central al DIICOT si filiala Bucuresti a Directiei.

Procurori DIICOT si ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Bucuresti si Directia de Investigatii Criminale au efectuat vineri dimineata 115 perchezitii domiciliare in cadrul unei actiuni de amploare in vederea destructurarii clanurilor "Camatarilor" si "Sportivilor", specializate in savarsirea de infractiuni de violenta.

Potrivit IGPR, la actiune au participat 400 de politisti, la audieri fiind aduse 80 de persoane.

Procurorii sustin ca activitatea membrilor gruparilor s-a desfasurat pe doua paliere infractionale.

Astfel, in perioada 2008 - 2012, in spatiul public, intre membrii celor doua grupari rivale au avut loc conflicte stradale in care s-au folosit inclusiv arme de foc, in scopul asigurarii suprematiei la nivel infractional in municipiul Bucuresti, situatii ce au avut drept consecinta directa punerea in primejdie a vietii si integritatii corporale a membrilor gruparii, dar si a unor terte persoane.

In al doilea rand, procurorii DIICOT au documentat si activitatea infractionala a invinuitilor constand in aceea ca au savarsit infractiuni de violenta, generatoare de beneficii financiare substantiale, in principal in material acordarii/recuperarii unor imprumuturi de bani cu camata.

"Modalitatea violenta in care au actionat membrii celor doua clanuri, expunerea publica cu ocazia faptelor comise cat si folosirea armelor de foc au generat in randul victimelor si al opiniei publice un sentiment de teama si au fost de natura a tulbura grav ordinea si linistea publica", sustin procurorii.

In cauza se efectueaza cercetari fata de 67 de invinuiti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, tentativa de omor calificat si deosebit de grav, lipsire de libertate, santaj, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, operatiuni fara drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice.