Administratia Nationala de Meteorologie va emite duminica seara cod galben de ceata pentru partea de sud si est a Romaniei, in timp ce vestul tarii va fi afectat de polei, a anuntat sambata directorul ANM, Ion Sandu, in timpul comandamentului de iarna reunit la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

Totodata, temperaturile scazute din timpul noptii, de pana la -18 grade, ar putea determina aparitia unui strat de gheata pe sosele, a avertizat Sandu.

"Maine noapte in partea de vest intra un front atmosferic destul de cald pentru aceasta perioada, care va determina la primul impact, adica de maine noapte pana luni la pranz aparitia poleiului aproape in toata partea de vest a tarii. Aceste fenomene vor fi semnalate de ANM pe judete cu cod galben si in mod sigur pana luni la pranz vor fi coduri galbene de ceata in toata partea de sud si in partea de est a tarii", a afirmat Ion Sandu.

Ceata si poleiul var disparea luni dupa pranz, pentru ca temperaturile vor fi destul de ridicate, a spus seful ANM, precizand ca se asteapta ploi slabe mai ales in partea de vest a tarii, dar si in est.

Potrivit lui Sandu, in jurul datei de 18 ianuarie vor reveni ninsorile, incepand din partea de vest, iar din primele semnale acestea ar putea fi consistente.

In context, ministrul de Interne, Radu Stroe, le-a cerut autoritatilor locale sa suplimenteze stocurile de material antiderapant, pentru a se evita blocajul circulatiei pe drumurile nationale si judetene.

De asemenea, el le-a solicitat politistilor rutieri "sa opereze intr-un mod preventiv in puncte cheie din orase si pe sosele" si sa tempereze duminica avantul soferilor, care vor circula in conditii de polei.