Ministerul Culturii si Secretariatul General al Guvernului cauta solutii pentru inchiderea sau stoparea "gaurilor negre" din cadrul Centrului pentru Artele Spectacolului "Sala Palatului" din Bucuresti, astfel incat institutia sa devina eficienta, a declarat miercuri vicepremierul Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Guvernului a fost introdus un proiect de hotarare privind "desfiintarea Centrului pentru Artele Spectacolului Sala Palatului si pentru modificarea unor acte normative", dar actul normativ a fost amanat.

La finalul sedintei, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat ca ministrul Culturii si secretarul general al Guvernului se vor pune de acord asupra acestui act normativ pana saptamana viitoare.

"Se intentioneaza eficientizarea activitatii si, practic, inchiderea sau stoparea gaurilor negre care au fost pe langa aceasta institutie de-a lungul anilor. Secretariatul General al Guvernului va identifica solutii pentru ca acest edificiu sa poata fi adus la o stare mai buna", a afirmat Dragnea.

In toamna anului trecut, Centrul pentru Artele Spectacolului "Sala Palatului" a fost trecut de Executiv din subordinea Ministerului Culturii in cea a Secretariatului General al Guvernului, pentru promovarea imaginii Romaniei si a "strategiilor guvernamentale" in diverse domenii.

Guvernul sustine, ca, prin aceasta modificare, se va asigura cresterea vizibilitatii si impactului actiunilor desfasurate in cadrul acestui centru, care va putea deveni coorganizator al unor evenimente pentru promovarea imaginii Romaniei si pentru promovarea strategiilor guvernamentale in diverse domenii de activitate.

Sala Palatului a fost inaugurata in anul 1960 si este in prezent unul din principalele locuri din Bucuresti de desfasurare a unor manifestari artistice de amploare, printre care se numara Festivalul "George Enescu".

Sala Palatului a fost transferata in administrarea Ministerului Culturii, de la RAAPPS, printr-o Hotarare de Guvern aprobata pe 16 august 2006.

In prezent, managerul Salii Palatului este Catalin Lucian Iliescu, potrivit site-ului institutiei.

Pe 12 mai 2012, managerul Salii Palatului, Catalin Lucian Iliescu, a transmis intr-un comunicat ca ministrul Culturii de la momentul respectiv, liberalul Mircea Diaconu, l-a "somat" sa demisioneze din functie. "Incompatibilul Mircea Diaconu, membru al PNL, numit ministru al Culturii in deja compromisul Guvern Ponta m-a somat sa-mi dau demisia din functia de manager al Salii Mari a Palatului, desi eu ocup aceasta functie prin concurs si nu in urma unei numiri politice. In caz contrar, m-a amenintat ca ma demite el. El, urmaritul penal", spunea in respectivul comunicat Catalin Lucian Iliescu.

Democrat-liberalul, care era la momentul respectiv si candidatul PDL la Primaria Sectorului 2, a sustinut ca "motivele santajului politic pe care il practica incompatibilul si urmaritul penal Mircea Diaconu" asupra sa nu au nicio legatura cu activitatea manageriala pe care o desfasoara la Sala Palatului.

Catalin Lucian Iliescu a mai spus atunci ca nu isi va da demisia de la conducerea Salii Palatului, institutie pe care a precizat ca o conduce din anul 2010.

De cealalta parte, Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv, pentru Mediafax, ca managerul Salii Palatului isi face campanie electorala prin intermediul Salii Palatului. "Sala Palatului este o institutie publica de cultura. El isi face campanie electorala prin intermediul institutiei. A tiparit pe banii institutiei - o institutie publica de cultura - pliante pe care le imprastie peste tot", a spus Mircea Diaconu. El a precizat ca pe o parte a unui astfel de pliant era promovata activitatea Salii Palatului, iar pe cealalta se promova Catalin Lucian Iliescu in postura de candidat al PDL la Primaria sectorului 2.

Mircea Diaconu a mai spus atunci ca nu contesta concursul in urma caruia Catalin Lucian Iliescu a fost numit manager al Salii Palatului. Totodata, Diaconu a catalogat acuzatiile lui Catalin Lucian Iliescu, potrivit caruia ministrul l-ar "santaja politic", "o obraznicie in stilul clasic".