Italia sustine eforturile Romaniei pentru admiterea in spatiul Schengen si solicita stabilirea unui termen clar pentru aderare, se scrie intr-un comunicat difuzat pe site-ul guvernului italian, preluat de agentia AGI, dupa intalnirea de la Roma, de miercuri, dintre premierul italian Mario Monti si premierul Victor Ponta, transmite Agerpres. Tot dupa intrevederea dintre cei doi, premierul Victor Ponta a afirmat ca Romania si Italia au pozitii similare referitoare la evolutiile din Uniunea Europeana si s-a declarat adeptul "caii de mijloc" in ceea ce priveste masurile anticriza adoptate de guvernele statelor UE.

"Premierul Mario Monti isi doreste sa fie stabilita o perspectiva clara de aderare, conform deciziilor luate la Consiliul European desfasurat in martie", se arata in comunicatul guvernului italian.

"Intrevederea a fost o ocazie de confirmare a starii excelente a relatiilor dintre Italia si Romania, atat pe plan bilateral, cat si in context european si international", potrivit aceleiasi surse.

Premierul Monti si seful guvernului de la Bucuresti au evaluat dinamismul relatiilor economice italiano-romane, stabilind ca exista potentialul dezvoltarii in continuare a relatiilor bilaterale. Cei doi oficiali au mai avut un schimb de opinii "privind politicile adoptate de cele doua guverne pentru garantarea stabilitatii macroeconomice si promovarea cresterii economice", continua comunicatul guvernului italian. "In privinta tematicilor europene, premierul Mario Monti si premierul Victor Ponta au examinat rezultatele Consiliului European desfasurat pe 18 si 19 octombrie, din perspectiva garantarii zonei euro si a Uniunii Europene, in general, pentru a asigura stabilitatea necesara depasirii actualelor dificultati. Au fost luate in considerare si perspectivele negocierilor privind bugetul multianual al UE", continua comunicatul guvernului italian.

Premierul Mario Monti si-a exprimat speranta ca Romania "va aplica rapid recomandarile formulate de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, instrument conceput pentru evaluarea progreselor in materie de reforma judiciara, combatere a coruptiei si a crimei organizate", conchide comunicatul dat publicitatii de guvernul italian.

Ponta despre masurile economice: Exista o cale de mijloc si cred ca aceea este cea mai buna

Premierul Victor Ponta a afirmat dupa intalnirea cu omologul sau italian, ca Romania si Italia au pozitii similare referitoare la evolutiile din Uniunea Europeana si s-a declarat adeptul "caii de mijloc" in ceea ce priveste masurile anticriza adoptate de guvernele statelor UE.

"Cel mai important lucru in discutie a fost modul in care Romania merge alaturi de Italia in ceea ce priveste pozitia europeana in perioada imediat urmatoare, atat la bugetul 2014-2020, cat si la tot ceea ce inseamna uniune bancara, constructie europeana. Aici primul-ministru Monti, avand avantajul ca este un prim-ministru tehnocrat - nici de la populari, nici de la socialisti - e o voce foarte respectata in Europa, si pentru Romania este un avantaj daca putem sa mergem impreuna", a spus Ponta, la RTV.

Intrebat daca premierul italian este mai aproape de gandirea USL sau de a presedintelui Traian Basescu, Victor Ponta a aratat ca Monti are o abordare moderata, similara cu a presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

"Dati-mi voie sa fiu un pic mai diplomat si sa spun ca e foarte apropiat de modul in care vede viitorul Europei presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, de exemplu, care astazi a vorbit de faptul ca sigur e nevoie de disciplina financiara si bugetara, dar nu poti sa mergi in viitor cu o Europa in care practic fiecare tara - fie ca e vorba de Spania, de Grecia, de Italia sau Romania - oamenii sunt impotriva masurilor luate de guvern. Asa incat, in Italia, sigur, o tara mult mai mare decat Romania, dar cu multe probleme care seamana cu ale noastre, exista totdeauna calea de mijloc si eu cred ca aceea e cea mai buna", a spus Ponta.