Secretarul de stat Ioan Nicolae Cabulea, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din MAI, a fost pus sub invinuire miercuri de procurorii Parchetului General, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in dosarul listelor electorale folosite la referendum, anunta Agerpres.

Cabulea a venit miercuri la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in dosarul in care seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Constantin Manoloiu, este cercetat pentru abuz in serviciu.

Ioan Nicolae Cabulea nu a facut nicio declaratie la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

UPDATE (15.15) Nicolae Cabulea a declarat la iesirea de la audieri ca, din punctul sau de vedere, referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost "foarte corect".

"Adresa din 2 august este o continuare a primei adrese. Pentru acuratetea datelor, pentru a specifica foarte clar ceea ce scria si in prima adresa, pentru o interpretare corecta a legilor. (...) Din punctul de vedere al atributiilor pe care le am, de ordine si siguranta publica, consider ca referendumul a fost foarte corect. Repet, din punctul de vedere al atributiilor pe care le am ca secretar de stat, sef al Departamentului de ordine si siguranta publica", a declarat Ioan Cabulea la iesirea din sediul Parchetului.

El a precizat ca nu are atributii in legatura cu cifra de persoane care au votat la referendum, subliniind ca "nu este cazul" sa isi dea demisia.

Chestorul Constantin Manoloiu, seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor din Ministerul de Interne, a fost pus oficial sub acuzare luni, impotriva ofiterului de politie fiind declansata urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Presedintii Autoritatii Electorale Permanente si Institutului National de Statistica, Ana Maria Patru si Vergil Voineagu, au fost audiati, marti, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martori in dosarul in care Constantin Manoloiu este cercetat pentru abuz in serviciu, in legatura cu adresa emisa in 2 august si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale.

Tot marti, procurorii l-au audiat si pe directorul adjunct al Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Daniel Gheorghe, in acelasi dosar.

Ana Maria Patru a transmis in 2 august o adresa catre Curtea Constitutionala - la solicitarea acestei institutii - in care preciza ca AEP nu a avut atributii privind intocmirea si actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012.

Potrivit adresei, AEP arata ca a facut in 2011 un control la 1.241 de primarii descoperind astfel ca 33.308 persoane decedate nu fusesera radiate din listele electorale permanente, cele mai numeroase fiind in comune, respectiv 22.698.

AEP a recunoscut o serie de deficiente si a recomandat unificarea legislatiei electorale si realizarea Registrului electoral.

Totodata, INS a transmis in 1 august Curtii Constitutionale ca rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste".

"In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica", a aratat INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale.

Adresa din 2 august emisa catre Manoloiu Constantin si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale continea comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si preciza ca Ministerul Administratiei si Internelor "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente".

La data de 2 august, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate (Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta), Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei si pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie.

Ulterior, Curtea Constitutionala, pentru a nu mentine aceasta stare de instabilitate o perioada de timp atat de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunta ca decizia cu privire la referendum va fi luata in 31 august.

Constantin Manoloiu declara, luni, la iesirea din sediul Parchetului instantei supreme, ca nu isi da demisia, ca este un profesionist, iar invinuirea "nu are relevanta, ea vine si se duce".

"Eu sunt garantul ca toate cifrele vor fi corecte", a spus Manoloiu.

El a precizat ca a semnat un ordin de informare catre ministru, care este un politician.Totodata, chestorul sef a spus ca nu el a transmis informarea Curtii Constitutionale, ci a adresat-o ministrului Ioan Rus.

Cifra de 18.292.514 de alegatori este cea stabilita pana in 20 iulie 2012, ea fiind o "cifra fluida", a mai spus Manoloiu.