Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a prelungit pana in aprilie 2013 intervalul de timp acordat Romaniei pentru elaborarea unei noi legi privind bunurile confiscate de regimul comunist, relateaza AFP.

"Scadenta acestui interval, care era 12 iulie 2012, a fost prelungita pana in 12 aprilie 2013", a precizat un purtator de cuvant al instantei pan-europene, precizand ca decizia a fost luata in 5 iunie.

Aceasta prelungire are "un caracter exceptional", a subliniat acesta, iar guvernul roman "trebuie sa informeze Curtea la fiecare trei luni despre avansurile" inregistrate in acest dosar.

Examinarea a 2.400 de plangeri inaintate CEDO legate de bunurile confiscate este amanata pana dupa 12 aprilie 2013.

Bucurestiul a cerut aceasta prelungire in data de 24 aprilie, apreciind ca apropierea alegerilor locale si parlamentare face practic imposibila respectarea intervalului impus initial.

Guvernul Ungureanu pregatise un proiect de lege care prevedea rambursarea catre proprietari a maxim 15% din valoarea bunurilor confiscate, intr-o perioada de timp cuprinsa intre 10 si 12 ani. Restituirea bunurilor in natura era exclusa. Dar, in fata a numeroase critici, guvernul de centru dreapta a amanat pentru 18 aprilie adoptarea sa si a cerut o dezbatere publica a propunerii.

Cateva zile mai tarziu, executivul a cazut, in urma unei motiuni de cenzura, si a fost inlocuit de o coalitie de centru-stanga care a preferat sa nu legifereze inaintea alegerilor legislative din toamna.

Pana in prezent, legea prevederea o restituire in natura, in masura posibilului, sau plata a 100% din valoarea reala, dar a fost aplicata cu o geometrie variabila, angajand inegalitati de tratament denuntate de CEDO. Confruntata cu o avalansa de plangeri, Curtea a cerut Bucurestiului ca pana in iulie acest an sa gaseasca o solutie, termen care a fost prelungit din nou pana in primavara anului viitor.

Romania este una dintre ultimele tari ale Europei de Est care nu a rezolvat nici acum, la 22 de ani dupa caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, problema despagubirilor proprietarilor ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist.