Traficul va fi restrictionat in zona stadionului "Arena Nationala" miercuri, 9 mai, incepand cu ora 21:45, cand se va desfasura Finala Europa League, intre formatiile spaniole Atletico Madrid si Athletic Bilbao. In Piata George Enescu si in Piata Constitutiei vor fi organizate doua "Fan Zone", scrie Agerpres.

Fan Zone-ul din Piata George Enescu va functiona in data de 9 mai, de la ora 8,00 la ora 20,00

Traficul va fi restrictionat pe strada C.A. Rosetti, intre Calea Victoriei si bulevardul Nicolae Balcescu, pe strada Franklin, intre Calea Victoriei si bulevardul Magheru si pe strada Nicolae Golescu, intre strada George Enescu si strada C.A. Rosetti.

Soferii bucuresteni vor fi nevoiti sa aleaga urmatoarele rute ocolitoare: Calea Victoriei - strada Dem I. Dobrescu - bulevardul N. Balcescu sau bulevardul N. Balcescu - bulevardul Gheorghe Magheru - Piata Romana.

"Fan Zone-ul" din Piata Constitutiei va functiona de la ora 8,00 pana a doua zi, la ora 2,00

Traficul va fi restrictionat pe bulevardul Unirii, intre bulevardul I.C. Bratianu si bulevardul Libertatii, precum si pe bretelele din Piata Constitutiei, partea dinspre Ministerul de Finante si Parchetul General catre bulevardul Unirii. Politistii Brigazii Rutiere ii sfatuiesc pe soferii bucuresteni sa aleaga urmatoarele rute ocolitoare: bulevardul Unirii - Piata Unirii - Splaiul Independentei - bulevardul Natiunile Unite - strada Izvor sau bulevardul Libertatii si Calea 13 Septembrie - bulevardul Libertatii - Rond Cosbuc - bulevardul Regina Maria - bulevardul Unirii.

Vor fi impuse urmatoarele restrictii rutiere: in zilele de 9 mai, incepand cu ora 9,00 si in ziua de 10 mai pana la ora 4,00, traficul rutier va fi restrictionat pe bulevardul Basarabia intre Piata Hurmuzachi si bulevardul Chisinau, precum si pe strazile laterale care intersecteaza artera respectiva sau care acced la stadion. Restrictii rutiere vor fi si pe urmatoarele artere: strada Maior Coravu, intre soseaua Mihai Bravu si intrarea in stadion, precum si pe strazile care intersecteaza artera respectiva sau care acced la stadion, strada Vatra Luminoasa, intre soseaua Mihai Bravu si bulevardul Pierre de Coubertin, precum si pe strazile care intersecteaza artera respectiva sau care acced la stadion, bulevardul Pierre de Coubertin, intre soseaua Iancului si rondul de la intrarea in stadion, precum si pe strazile care intersecteaza artera respectiva sau care acced la stadion.

Soferii pot alege mai multe rute ocolitoare: soseaua Mihai Bravu - bulevardul Ferdinand I - soseaua Pantelimon - bulevardul Chisinau - bulevardul Nicolae Grigorescu, soseaua Mihai Bravu - bulevardul Camil Ressu - strada Liviu Rebreanu, soseaua Mihai Bravu - strada Baba Novac - bulevardul Nicolae Grigorescu, soseaua Pantelimon - soseaua Morarilor - bulevardul Constantin Brancusi - strada Baba Novac - soseaua Mihai Bravu.

Brigada Rutiera precizeaza ca se interzice oprirea, stationarea si parcarea, incepand cu data de 8 mai, ora 20,00 si pana pe 10 mai, ora 6,00, pe urmatoarele artere rutiere: bulevardul Basarabia, intre Piata Hurmuzachi si bd. Chisinau, Piata Hurmuzachi si soseaua Mihai Bravu, intre Piata Hurmuzachi si soseaua Iancului, strada Maior Coravu, intre soseaua Mihai Bravu si stadion, strada Vatra Luminoasa, intre soseaua Mihai Bravu si bulevardul Pierre de Coubertin, bulevardul Pierre de Coubertin, intre soseaua Iancului si stadion, bulevardul Unirii, intre bulevardul I.C. Bratianu si bulevardul Libertatii, Piata Constitutiei cu bretelele de acces spre Ministerul de Finante si Parchetul General catre bulevardul Unirii, Piata George Enescu, strada Franklin, intre Calea Victoriei si bulevardul Magheru, strada C.A. Rosetti, intre Calea Victoriei si bulevardul N. Balcescu.

Peste 5000 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) vor asigura ordinea la finala 'UEFA Europa League', ce va avea loc pe stadionul 'National Arena' din Capitala, in data de 9 mai, intre formatiile spaniole Atletico Madrid si Athletic Bilbao.

Intrucat se estimeaza participarea a aproximativ 20.000 de suporteri spanioli, pe durata manifestarii sportive vor fi angrenati 2.900 de politisti, 1.600 de jandarmi, 700 de pompieri, 100 de politisti de frontiera. Avand in vedere complexitatea acestui eveniment sportiv, s-a stabilit suplimentarea efectivelor MAI din Bucuresti cu 500 de studenti ai Academiei de Politie 'Alexandru Ioan Cuza', precum si cu 500 de angajati din unitatile teritoriale.

Totodata, exista efective de rezerva in apropiere de Bucuresti, care pot fi mobilizate in cazul unor situatii de exceptie.

Politia Capitalei va suplimenta si ea efectivele de politisti judiciari la sectiile din zonele evenimentului, dar si cu politisti care stiu limba spaniola la fan-zone si stadion.

Va exista si o colaborare cu Ambasada Spaniei, in cazul in care unii suporteri iberici isi vor pierde actele.

Politia rutiera va dispune evacuarea autoturismelor parcate pe strada Maior Coravu si au fost luate masuri de informare a restrictiilor de trafic pentru riverani pe data de 9 mai, precum si la cele doua fan-zone, din Piata George Enescu si Piata Constitutiei.

Administratia Strazilor a efectuat marcaje de semnalizare temporara in zona strazii Maior Coravu si a bulevardului Basarabia. Primarul Sorin Oprescu a dispus ca bd. Basarabia sa fie mai bine luminat, prin interventia celor de la Luxten, care sa mareasca puterea iluminatului stradal si nu prin taierea crengilor copacilor care obtureaza becurile. Interventia Luxten, fie si cu caracter temporar, va fi si pe strazile Vatra Luminoasa, Pierre de Coubertin si Maior Coravu.

De asemenea, au fost semnalizate si traseele dinspre Aeroportul International ''Henri Coanda'' spre Arena Nationala si spre cele doua fan-zone, din Piata George Enescu si din Piata Constitutiei. Oprescu a facut apel catre soferi ca pe data de 9 mai sa evite sa circule in perimetrul adiacent stadionului. 'Pe cei care vin in stadion ii rog sa renunte la autoturismele proprii si sa opteze pentru mijloacele de transport in comun', a spus el.

Potrivit primarului general, RATB a suplimentat numarul mijloacelor de transport in comun cu 45 de autobuze si vor exista linii speciale pentru asigurarea transportului suporterilor intre Aeroportul Henri Coanda, zonele pentru suporteri din centrul Capitalei si zonele de agrement pentru suporteri si stadionul Arena Nationala. Autobuzele vor circula la intervale de cinci-sapte minute.

Trenurile Metrorex vor circula pana la ora 2,00 dimineata, pentru transportul suporterilor, cu posibilitatea extinderii, daca va fi cazul.

Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat ca de luni vor sosi in Capitala echipajele SMURD din tara pentru acest eveniment, va urma apoi o prelucrare a lor si o repetitie. Vor exista doua centre mobile de comanda - unul la Arena Nationala si altul la Piata Constitutiei. De asemenea, la stadion vor exista trei cabinete medicale la nivelul I si alte trei la nivelul al doilea, semnalizate corespunzator, in limbile engleza, spaniola si romana.

Si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca este pregatit pentru acest eveniment. Responsabilii cu salubrizarea au informat ca programele de interventie sunt facute, cu inspectori de teren la stadion, in cele doua fan-zone si in zona Centrului Vechi.

S-au luat masuri sa nu mai existe lucrari in Centrul Vechi ''decat cele vitale'' in aceasta perioada. Oprescu a dispus ca pe 10 mai dimineata, dupa plecarea fanilor spanioli, in aria de desfasurare a evenimentelor sa fie curat.

Apa Nova va trebui sa mentina ridicata presiunea retelei de apa potabila si a hidrantilor in zonele evenimentului, in fan-zone vor exista cismele pentru suporteri.

Arena Nationala este operationala suta la suta pentru finala Europa League, fiind satisfacute inclusiv cerintele suplimentare ale Uniunii Europene de Fotbal (UEFA).

Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, a estimat ca in Capitala vor sosi circa 30.000 de suporteri spanioli, iar in tribunele stadionului, la ora meciului vor fi aproximativ 55.000 de iubitori ai fotbalului.