Prima decizie a guvernului USL va fi anularea hotararii privind UMF Tg Mures, le-ar fi spus premierul desemnat Victor Ponta liderilor PSD, reuniti in Comitetul Executiv de miercuri, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Intrebat de ziaristi daca a vorbit despre acest subiect in sedinta CEX, Victor Ponta a evitat sa dea un raspuns clar.

"Deciziile se iau marti, in sedinta de guvern. Mi se pare neserios din partea mea sa vorbesc ca si cand as fi la guvernare. Voi fi prim ministru cu puteri depline numai si numai daca parlamentul imi va acorda votul de investitura", a spus premierul desemnat.

Incalcarea autonomiei universitare a UMF Targu Mures prin infiintarea unei facultati pe criterii etnice a fost una dintre temele principale ale motiunii de cenzura care a antrenat, vineri, demiterea guvernului Ungureanu.

Senatorul Ecaterina Andronescu a confirmat, la Romania TV, ca hotararea de guvern va fi anulata, pentru ca este "ilegala". Intrebata daca hotararea va fi anulata, aceasta a raspuns: "Pai da, pentru ca este ilegala".

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarase, la inceputul acestei saptamani, ca Romania are probleme mult mai importante decat anularea hotararii de guvern privind Universitatea Targu Mures.

Guvernul Mihai Razvan Ungureanu a adoptat, la sfarsitul lunii martie, hotararea de guvern privind Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, prin care se stabileste ca in cadrul UMF Targu Mures se creeaza o noua facultate cu predare in limbile maghiara, romana si engleza.

"In cadrul UMF Targu Mures se infiinteaza o noua facultate, Facultatea de Medicina si Farmacie, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza (...). UMF Targu Mures deruleaza, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum si cele pentru organizarea concursurilor in vederea ocuparii posturilor necesare pentru coordonarea administrativa a facultatilor infiintate", se arata in noua hotarare, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

De asemenea, hotararea mai prevede ca Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior stabileste numarul maxim de studenti care pot fi scolarizati la programele de studii care pot functiona in cadrul facultatii infiintate.