Executivul a adoptat marti hotararea de guvern privind Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, informeaza Agerpres. Astfel, in cadrul UMF Targu Mures se creeaza o noua facultate cu predare in limbile maghiara, romana si engleza.

"In cadrul UMF Targu Mures se infiinteaza o noua facultate, Facultatea de Medicina si Farmacie, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza (...). UMF Targu Mures deruleaza, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum si cele pentru organizarea concursurilor in vederea ocuparii posturilor necesare pentru coordonarea administrativa a facultatilor infiintate", se arata in noua hotarare, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

De asemenea, hotararea mai prevede ca Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior stabileste numarul maxim de studenti care poate fi scolarizati la programele de studii care pot functiona in cadrul facultatii infiintate.

La randul sau, ministrul Educatiei, Catalin Baba, a precizat ca prin aceasta hotarare "nu se creeaza niciun program nou de studiu, toate programele sunt programe care exista si care la ora actuala se desfasoara in UMF Targu Mures".

"Facultatea care s-a infiintat are in componenta programe in liniile romana, maghiara si engleza. De asemenea, Guvernul a discutat posibilitatea infiintarii unei linii in limba germana, dar este un proiect pe termen lung", a adaugat ministrul.

In context, Catalin Baba a sustinut ca Guvernul ar fi incalcat Legea educatiei nationale, daca nu ar fi aprobat infiintarea noii facultati la UMF Targu Mures.

"Spun cat se poate de raspicat ca, practic, Guvernul pune in aplicare Legea educatiei nationale. In situatia in care Guvernul si ministerul nu ar fi pus in aplicare Legea educatiei nationale, am fi putut sa fim acuzati de abuz in functie. Deci, nu se inventeaza niciun program nou, este o decizie pe care Guvernul a trebuit sa o ia pentru a pune in aplicare Legea educatiei nationale, este o hotarare de guvern prin care noi speram ca universitatea va merge mai departe cu programe care deja exista", a afirmat ministrul.

El a subliniat ca Legea educatiei nationale stipuleaza ca, in anumite situatii, Guvernul poate sa intervina pentru asigurarea normala a unui proces de invatamant.

"Aici vorbim despre crearea unei structuri - aceasta facultate - repet, nu se creeaza linii de studiu, departamente, programe de studiu, ci, practic, din ceea ce exista, Ministerul Educatiei a propus si Guvernul a probat o noua structura", a precizat Baba.

Totodata, ministrul Educatiei a criticat 'incapacitatea' cadrelor didactice romane si maghiare de la UMF Targu Mures de a face, pana acum, demersurile necesare chartei universitatii si alegerii rectorului.

"Legea educatiei nationale spune ca in Romania exista trei institutii multiculturale: Universitatea de arta din Targu Mures, UMF din Targu Mures si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Dupa cum stiti, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca exista linii de studiu, departamente si chiar si o facultate in limba maghiara. Practic, ceea ce s-a intamplat la Targu Mures a fost o incapacitate a colegilor romani si maghiari de a ajunge la un compromis in ceea ce priveste charta universitatii, desfasurarea alegerilor pentru functia de rector, pentru membrii Senatului", a spus Catalin Baba.

In privinta finantarii noii facultati care va fi infiintata la UMF Targu Mures, ministrul Educatiei a precizat ca Ministerul nu va cheltui bani in plus.

'Invatamantul superior este finantat in functie de numarul de studenti. Eu trebuie sa am - daca vorbesc despre invatamant medical - la 100 de studenti trebuie sa am 20 de cadre didactice. Din punct de vedere al finantarii, pentru tot ceea ce inseamna invatamant superior medical, fie ca se desfasoara la Bucuresti, fie la Targu Mures, exista sumele necesare pentru a acoperi aceasta resursa umana. Ministerul nu va da bani in plus si nu da bani in plus la nicio alta universitate din Romania. Practic, fiecare facultate este autonoma sa-si gestioneze resursele pe care le produce. Atat facultatea nou-infiintata, cat si alte facultati de medicina din Romania au suficienti bani pentru a-si plati resursa umana', a spus Catalin Baba.

Hotararea de Guvern adoptata marti mai stipuleaza ca Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) stabileste numarul maxim de studenti.

"ARACIS fiind o institutie independenta, care nu este controlata nici de Ministerul Educatiei, nici de Guvern, evalueaza asigurarea calitatii in invatamantul superior si, in functie de respectarea sau nerespectarea acestor standarde, ARACIS va lua o decizie personala, pe care toata lumea o respecta. Orice program din Romania, indiferent de locatie, de nivelul de studii, daca nu indeplineste standardele, intra in lichidare", a explicat Baba.

Ministrul a subliniat ca infiintarea noii facultati nu genereaza separare pe criterii etnice.

"Practic, nu au fost amendamente, au existat pozitii pro si contra, de care Guvernul si Ministerul Educatiei au tinut seama, pentru ca nu ne aflam in fata unei separari pe criterii etnice", a sustinut Catalin Baba.