Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, a declarat, marti seara, la lansarea albumului "Istorii si imagini din Bucurestiul evreiesc", ca aceasta carte este o dovada a contributiei pe care evreii au avut-o la dezvoltarea orasului Bucuresti si la evolutia culturala a Capitalei.

Albumul "Istorii si imagini din Bucurestiul evreiesc" propune o redescoperire a unei zone urbane care si-a pierdut in mare parte amintirile din cauza emigrarilor si a demolarilor comuniste, scrie Mediafax.

Structura cartii ofera o perspectiva mai larga decat simpla trecere in revista, combinand informatia istorica cu imaginea ei literara si pozele contemporane cu cele de epoca. "E genul de carte care te captiveaza", a spus Mark Gitenstein. El a adaugat ca a fost impresionat de modul in care se leaga, in acest album, prezenta fizica a evreilor din Bucuresti de arhitectura Capitalei.

Ambasadorul a marturisit ca, din acest album, a aflat ca fostul sediu al ambasadei SUA, de pe strada Batistei, a fost proiectat de un arhitect evreu.

"Pentru mine ca american roman si evreu a fost dureros cand am aflat si am citit ce s-a intamplat in Romania in perioada Holocaustului, ce s-a intamplat cu evreii de aici, dar cu atat mai impresionant este cand vad ce contributie si-au adus evreii din Romania la dezvoltarea culturala a orasului. Si din acest motiv pot sa va garantez ca aceasta lucrare va fi mereu pe masuta mea de cafea, la indemana, si sper ca va fi pe masuta de cafea a tuturor celor interesati sa citeasca ceva despre istoria evreilor din Romania", a mai spus Mark Gitenstein.

El a precizat ca bunicii sai paterni provin din Botosani, loc pe care l-a si vizitat in luna aprilie a anului trecut.