In vreme ce lumea intreaga este preocupata de o posibila actiune militara impotriva Iranului, satenii din sudul Romania iau lectii de engleza, pentru ca doresc sa poata vorbi cu soldatii americani, care vor fi detasati in curand la Deveselu. Pana in 2015, 500 de militari americani ar urma sa ajunga la vechea baza aeriana din Deveselu, pentru a securiza 24 de rachete antibalistice, comenteaza publicatia The Economist, in editia electronica.

Localnicii din acest sat spera sa profite de oportunitate, luand lectii de limba engleza. Primarul, un fost comunist, a fost primul care s-a inscris la cursurile de limba engleza.

In anul 2007, atunci cand s-a discutat pentru prima data despre ideea incheierii unui astfel de acord intre Romania si SUA, Partidul Social Democrat anunta ca va cere un referendum pe aceasta tema. Initiativa nu a fost dusa la bun sfarsit. Saptamana trecuta, Mircea Geoana, presedintele Senatului din Romania, a spus ca parlamentul ar trebui sa ratifice acordul cat mai curand posibil, pentru a consolida "parteneriatul strategic" dintre SUA si Romania.

Pentru presedintele Traian Basescu, acordul privind scutul antiracheta este o victorie personala. In ciuda criticilor venite din Rusia si Ucraina, reactia vecinilor Romaniei nu se apropie nici pe departe de furia in stilul Razboiului Rece, provocata de planul original al scutului antiracheta, adoptat de fostul presedinte american George W. Bush, care prevedea amplasarea unor rachete in Polonia si a unui radar in Cehia.

Daca Statele Unite ale Americii incearca sa intercepteze rachete din Orientul Mijlociu, sudul Romaniei si Turcia (daca un astfel de acord se va concretiza si acolo) au mai mult sens din punct de vedere geografic decat planul lui Bush, noteaza The Economist.

Cu toate acestea, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, solicita "garantii scrise" ca scutul nu va fi folosit impotriva Rusiei, iar Ucraina, situata intre Rusia si Romania, sustine ca ar fi interesata de un sistem in care sa fie inclusa si Rusia. Tara este nemultumita ca nu a fost consultata, in prealabil, pe tema acordului, de catre Romania.

Totusi, planurile de acest fel sunt bine cunoscute pentru modificari si amanari. Nimeni nu stie daca Deveselu va prospera in jurul unei baze americane pana in 2015. Dar cateva lectii de engleza nu fac rau nimanui, conchide publicatia economica.

Citeste si:

Traian Basescu a semnat decretul pentru ratificarea parlamentara a Acordului cu SUA privind scutul antiracheta de la Deveselu