Romania va ajuta Turcia cu 100 de corturi, in valoare de 250.000 de lei, iar 100 de raniti sau mutilati din Libia, triati in tara lor de medicii romani vor fi tratati in spitalele din Romania, a decis joi Executivul, reunit in sedinta speciala, informeaza Agerpres.

Guvernul Romaniei a decis acordarea unui ajutor umanitar de urgenta, cu titlu gratuit, Turciei, tara afectata de cutremurul produs in 23 octombrie, ajutorul constand in 100 de corturi, in valoare de 250.000 de lei, oferite la solicitarea autoritatilor de la Ankara.

Aceste corturi vor fi scoase din rezerva Autoritatii Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, iar stocurile urmeaza sa fie reintregite in anul 2012, in limita bugetului disponibil.

Transportul ajutorului umanitar se face prin grija Ministerului Apararii Nationale.

Guvernul Romaniei isi exprima, totodata, compasiunea si solidaritatea cu autoritatile turce si cu persoanele afectate de cutremurul produs in 23 octombrie.

Executivul a mai decis, joi, acordarea de asistenta medicala contra cost Libiei, raspunzand astfel unei solicitari transmise de autoritatile libiene.

Conform reprezentantilor Executivului, reprezentanti ai Consiliului National de Tranzitie au solicitat Romaniei sprijin constand in primirea de tratament si/sau interventii chirurgicale in spitale romanesti pentru aproximativ 100 de raniti si mutilati de razboi din Libia. Executivul a dat curs solicitarii, urmand ca trierea bolnavilor care vor ajunge in Romania sa fie facuta in Libia, de catre o echipa de medici romani.

De asemenea, a fost solicitat partii romane sprijin constand in livrarea unei cantitati de vaccinuri de productie romaneasca, precum si primirea, pentru perioade de refacere de 2-3 saptamani, a unor copii traumatizati de conflictul armat din Libia sau ramasi in custodia institutiilor publice de asistenta.

Executivul precizeaza ca partea romana a fost de acord sa raspunda favorabil acestor solicitari.