Rata corecta de absorbtie a fondurilor europene pentru Romania este de 3,5%, iar situatia este dramatica, a declarat joi, intr-o conferinta organizata la Bucuresti de Banca Mondiala, reprezentantul Comisiei Europene, Benoit Nadler, din cadrul echipei pentru Romania a DG Regio.

"Situatia este dramatica si Romania este de departe ultima pe lista absorbtiei fondurilor europene", a avertizat Nadler, care a adaugat ca exista consecinte tehnice - riscul de a pierde bani, dar si un impact economic - "daca nu se iau banii, proiectele nu sunt implementate, nu sunt motoare ale economiei si scade atractivitatea Romaniei".

In opinia expertului CE, cauzele absorbtiei reduse a fondurilor europene de catre Romania sunt mecanismele tehnice greoaie, problema avansurilor mari care ii face pe beneficiari sa nu se mai grabeasca sa obtina si mai multi bani, precum si probleme de personal si de competente ale autoritatilor de management.

Dificultatile impiedica firmele serioase sa faca afaceri in Romania, iar la Bruxelles sunt primite in mod regulat plangeri ale unor mari companii despre lipsa de transparenta din Romania, a spus Nadler.

Cererile de plati pentru proiecte trebuie insotite de documentatii de sute de pagini, iar acest lucru nu are niciun sens, a spus reprezentantul DG Regio a CE. "Desi se plang de lipsa personalului, autoritatile de management nu simplifica procedurile. Am suspendat platile pentru proiecte pentru ca documentatiile impovaratoare nu asigura corectitudinea si conformitatea, doar supraincarca beneficiarul, care nu mai poate face fata mental problemelor. Procedurile ineficiente si inadecvate sufoca implementarea proiectelor in Romania", a subliniat Nadler.

Numarul excesiv de audituri si controale necoordonate si incosecvente amplifica incertitudinea investitorilor, iar autoritatile protejeaza incompetenta prin tot mai multe proceduri, a mai spus oficialul CE.

Presedintele Traian Basescu declarase luni ca nivelul oficial al absorbtiei fondurilor UE in Romania este de 14,8% din bugetul alocat, potrivit Mediafax.

Presedintele afirma ca s-a produs o confuzie in contextul declaratiilor recente legate de nivelul absorbtiei fondurilor europene.

"Nivelul de absorbtie oficial al Romaniei este de 14,8% din bugetul alocat", a spus Basescu.

El a mentionat ca o problema importanta este legata de intarzierile din procesul de facturare, mentionand ca face un apel catre autoritatile locale pentru accelerarea acestui proces.