Potrivit ultimelor estimari, la scrutinul de duminica, in Italia s-au prezentat la urne peste 25.000 de romani - un record absolut de participare, tinand cont ca afluenta cea mai mare de pana acum s-a inregistrat la referendumul din mai 2007 - 9.943 de persoane (la ultima consultare electorala au votat doar 3.800 de romani).

La alegerile de duminica au fost puse la dispozitie 55 de sectii de vot pe intreg teritoriul Peninsulei, mai mult decat dublu fata de alegerile parlamentare din toamna anului trecut.

Cel mai mult s-a votat la Roma: peste 3.000 de alegatori s-au prezentat la cele 5 sectii de votare organizate in capitala Italiei.

Repartizarea geografica a voturilor nu a fost deloc omogena, dar a urmat, in linii mari, distributia conationalilor nostri.

Top 3: Roma, Milano, Torino

Pe primele locuri, ca numar de votanti, s-au situat centrele urbane din regiunile Lazio, Lombardia si Piemonte. La Consulatul de la Roma au votat peste o mie de romani, numar depasit de sectiile din Milano (aproape 1300 de voturi) si Torino, cu putin peste 1200.

La sectia de la Torino s-au inregistrat, de altfel, tensiuni legate de numarul mic de cabine puse la dispozitie alegatorilor. Torino este orasul cu cea mai mare concentratie de romani din Peninsula, dar s-a pus la dispozitia comunitatii doar o singura sectie de votare. Pe durata zilei de duminica, la Torino, sute de romani au asteptat ore intregi, pentru a-si exercita dreptul electoral.

Maxima afluenta in Nord

Sectiile din nordul Italiei au fost, de asemenea, destul de solicitate de alegatori: in Veneto prezenta a fost masiva: cu aproximativ 900 de alegatori la Padova si Verona, peste 600 la Udine, iar la Venetia peste 300 de conationali si-au exprimat propria optiune.

Si la sectiile de la Bologna si Florenta prezenta a fost cu mult peste media din Peninsula, cu circa 800 si respectiv, 650 de votanti.

Napoli, doar 80 de votanti

La polul opus, cea mai slaba participare a romanilor la vot s-a inregistrat in sudul Italiei. La Cosenza, in regiunea Calabria, au votat circa 60 de romani, iar la Reggio Calabria in jur de 100. Slab rezultat si la sectia din Napoli, in Campania, cu putin peste 80 de votanti. La Bari rezultatul a fost mult sub asteptari: mai putin de 200 voturi, desi Paula Mitrache, solista de la Haiducii si consiliera in primarie, a facut o sustinuta campanie de informare in randul comunitatii. Recordul absolut de absenteism s-a inregistrat insa la sectia de la Sondrio (regiunea Piemonte), organizata nici mai mult nici mai putin decat in incinta unui centru comercial : doar 37 de voturi.

Si in cele doua insule, Sicilia si Sardinia, prezenta la urne a fost destul de slaba: cate aproximativ 400 de alegatori atat la Catania (Sicilia), cat si la Olbia (Sardinia).

Marea surpriza: noile sectii din Lazio

Cea mai mare surpriza la alegeri au oferit-o, in schimb, romanii din orasele din provincia Lazio: mai precis in mici orase de la periferia Romei. Pentru prima oara, aici s-au organizat sectii de vot, de cele mai multe ori chiar la cererea romanilor. Conationalii din micile comunitati s-au mobilizat masiv la Ladispoli- peste 700 de votanti, Latina, pe litoralul capitalei- peste 500, la Acilia, Guidonia, Fonte Nuova sau la Sezze, cu cateva sute de alegatori, fiecare.

Afluenta apreciabila din regiunea Lazio poate avea la baza mai multe cauze, apreciaza organizatorii din cadru MAE. In primul rand, se remarca importanta concentratie a romanilor in centrele urbane mici si foarte mici de la periferia capitalei.

In al doilea rand, a existat o colaborare la nivel informativ intre misiunea diplomatica si primariile din respectivele orase pe de o parte, precum si organizatiile de romani active, pe de alta parte: “In zona noastra de competenta, in special in regiunea Lazio, am dus o campanie sustinuta de informare cu privire la acest scrutin. Am beneficiat mult si de ajutorul administratiei locale, care a preluat si distribuit material informativ: pliante, fluturase, afise. Acelasi lucru a fost facut si la nivel de parohii precum si de catre membrii ai asociatiilor de romani. Au fost publicate peste 120 de articole in presa locala si nu numai, in care s-a vorbit despre votul romanilor”, a declarat pentru HotNews.ro Maria Artene, prim secretar la Ambasada Romaniei la Roma.

S-au inregistrat si in alte locuri, situatii similare celei de la Torino, cu sute de romani care au asteptat sa intre la urne si nu au reusit? “Torino este in competenta consulatului din orasul respectiv. La cele peste 20 de sectii de votare din centrul si sudul Italiei - plus Trieste - toate de competenta Ambasadei de la Roma, nu am inregistrat incidente. Toate sectiile au fost inchise la ora prevazuta de lege, 21,00. La consulatul din Roma, la inchidere, mai erau circa cinci persoane, invitate in incinta sectiei pentru a putea finaliza votul”, a mai precizat Maria Artene.