Presedintele Traian Basescu i-a indemnat marti pe etnicii romani din Serbia sa fie uniti, pentru a fi mai bine reprezentati, adaugand ca Romania nu va face niciun gest de amestec in treburile interne ale Belgradului, dar ca va actiona la nivelul relatiei bilaterale, diplomatic si politic, pentru respectarea drepturilor acestora, transmite Agerpres.

  • "Un lucru nu se poate face nici de la Bucuresti (...): responsabilitatea de a fi impreuna a minoritarilor romani. Aici este o chestiune de cum gandeste fiecare. Sigur, daca va uitati la patria-mama veti vedea si acolo destula dezbinare, deci nu ma mira ca ea a trecut si la sud de Dunare. Cred ca principalul obiectiv al minoritatii romane din Serbia ar trebui sa fie prezervarea valorilor lingvistice, a culturii si a obiceiurilor si atunci o disipare de diverse formatiuni si structuri, fie ele ale societatii civile, fie ele politice, nu face decat sa faca mai slaba capacitatea minoritatii de a mentine ceea ce este reprezentativ pentru natiunea romana. Profit de interventia dumneavoastra pentru a face un apel la romanii din afara frontierelor in general, nu numai la cei din Serbia, sa stea uniti pentru a-si putea valorifica drepturile de minoritari intr-o tara democratica. Cu cat vor fi mai risipiti, cu atat vor avea resurse mai putine si cu atat vocea lor va fi mai slaba", a spus Basescu, intrebat de un reprezentant al comunitatii romanesti ce poate face Romania pentru apararea drepturilor minoritatilor.

Seful statului i-a indemnat pe romanii din Serbia, cu care a avut o intalnire, marti, la Belgrad, sa fie mai uniti, pentru a fi mai reprezentati, remarca ce a starnit aplauzele celor prezenti.

  • "Daca vointa romanilor de la sud de Dunare este ca unii sa se autodenumeasca romani, iar altii vor sa se autodenumeasca vlahi, dintre vlahi unii spun ca sunt vlahi romani, iar altii ca sunt vlahi pur si simplu si ca nu au nimic comun cu Romania. Probabil foarte multi uita cum s-a chemat teritoriul de la nord de Dunare, care purta candva in istorie exact denumirea pe care ei si-o asuma spunand: 'Da, ne numim asa, dar nu suntem romani'. Ce vreau sa intelegeti, statul roman nu va face o strategie care sa dea solutii cetatenilor Serbiei. Nu vom face niciun gest de amestec in treburile interne ale Serbiei, asa cum nu am accepta niciun gest ca cineva sa vina sa ne spuna: 'Ce faceti cu ceangaii si cu ungurii. Este exclus sa avem o asemenea strategie. Ce putem sa facem e ceea ce facem - a fost vremea cand ne-am batut sa fie recunoscuta minoritatea romana din Banatul sarbesc, acum incercam sa explicam pentru vlahi ca cei care se recunosc a fi vlahi romani au dreptul sa invete in limba materna, ca au dreptul la o biserica ortodoxa, parte a BOR, la mijloace mass-media, iar pentru cei care nu se recunosc a fi vlahi romani chiar nu avem ce sa le facem", a afirmat Basescu.

El a tinut sa precizeze ca Romania nu poate face nimic din ceea ce ea nu accepta pe teritoriul sau, dar poate ca la nivelul relatiei bilaterale sa faca tot ce se poate politic si diplomatic pentru ca "un adevar sa fie recunoscut".

"Speranta noastra este ca daca vor capta televiziunea nationala din Romania vor constata ca vorbesc aceeasi limba si atunci vor intelege ca au originea pe acolo, nu neaparat ca nu au o radacina. (...) in altceva nu ne vom implica. Ce putem sa facem, in momentul in care si minoritatea vlaha ar fi recunoscuta ca fiind parte a minoritatii romanesti, sa finantam direct proiecte in Valea Timocului. Nu vom face nimic din ceea ce noi nu acceptam pe teritoriul nostru", a afirmat Basescu.

La interventia unui reprezentant al comunitatii romanesti care a intrebat de ce romanii din Serbia nu pot avea cetatenie dubla, asa cum au maghiarii, Traian Basescu a raspuns: "Vom analiza. Vom lua nota de problema asta".