Sambata, 27 noiembrie 2010, la Catedrala St. Patrick’s din Dublin, va avea loc concertul The Music of Shaun Davey – A Romanian Journey. Lucrarea Voices from the Merry Cemetery a compozitorului irlandez Shaun Davey, inspirata de epitafurile din Cimitirul Vesel de la Sapanta, va fi interpretata de Orchestra Radiodifuziunii Irlandeze si Corul Barbatesc al Facultatii de Teologie de la Sibiu, dirijat de Sorin Dobre, impreuna cu solistii Rita Connolly (voce), Liam O’Flynn (cimpoi uilleann/fluier) si invitatii Gerry O'Beirne (chitara), Noel Eccles (percutie solo), David Leigh (orga/clape) si Eóin Ó Beaglaioch (muzicuta/acordeon). Va dirija David Brophy.

Evenimentul, produs de Radiodifuziunea Irlandeza (RTE) in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, marcheaza aniversarea a 20 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Republica Irlanda, precum si Ziua Nationala a Romaniei, informeaza biroul de presa al ICR.

Pe 29 noiembrie, Corul barbatesc al Facultatii de Teologie de la Sibiu si compozitorul Shaun Davey vor fi oaspetii presedintelui Republicii Irlanda, doamna Mary McAleese.

Potrivit ICR, concertul de pe 27 noiembrie este anticipat de articolul semnat de Frank McNally in Irish Times: „Istoria relatiilor culturale dintre Irlanda si Romania a fost mult timp dominata de opera unui scriitor care, in mod notoriu, nu a vizitat-o niciodata pe cea din urma, fapt care nu i-a stavilit insa imaginatia. Acum, in sfarsit, s-a adaugat un capitol nou – de aceasta data unul muzical, semnat de compozitorul Shaun Davey. Intr-un anumit sens, si opus-ul sau se ocupa de tema mortilor si viilor, dar similitudinile cu Dracula al lui Bram Stoker incep si se termina aici. (…)

Shaun Davey este unul dintre cei mai importanti compozitori irlandezi contemporani. Creatiile sale, in general foarte ample, combina muzica traditionala irlandeza cu traditia orchestrala. De-a lungul bogatei sale cariere a fost recompensat cu numeroase premii, printre care Premiul IvorNovello, Premiul Criticii din New York pentru cel mai bun film muzical, o nominalizare la Premiile Tony pentru cea mai buna muzica de film, un premiu Golden si doua nominalizari la Premiile BAFTA.

Corul barbatesc al Facultatii de Teologie „Andrei Saguna“ din Sibiu este una dintre cele mai longevive formatii corale din Romania. Inceputurile sale se suprapun cu cele ale scolii de teologie de la Sibiu, inca de la initierea in anul 1786 a unor cursuri pentru invatatori si preoti. Cultivarea muzicii, indeosebi vocale, a constituit o preocupare permanenta in cadrul scolii teologice sibiene. In prezent corul este condus de Pr. Lect. Dr. Sorin Dobre.