Concursul de literatura sustinut de Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), "Prix des cinq continents de la Francophonie", a fost castigat, in acest an, de scriitoarea romanca Liliana Lazar pentru romanul sau "Terre des affranchis" (Pamantul celor eliberati), aunta Ministerul de Externe, intr-un comunicat de presa.

Premiul va fi acordat vineri, 22 octombrie la Chateau de Chillon, Montreux (Elvetia), in cadrul unei ceremonii prezidate de secretarul general al OIF, Abdou Diouf, in marja celui de-al XIII-lea Summit al Francofoniei, care va reuni sefii de stat si de guvern ai tarilor francofone. Castigatoarea va primi suma de 10.000 de euro si i se va asigura promovarea in mediul literar international.

Cea de-a IX-a editie a "Prix des cinq continents de la Francophonie" a fost lansata in decembrie 2009, iar lista celor 10 romane finaliste a fost publicata in luna iulie 2010 pe site-ul oficial al OIF.

Scriitoarea Liliana Lazar a mai fost distinsa in martie 2010 cu premiul literar "La Premiere" din Belgia, pentru romanul sau "Terre des affranchis". Nascuta in 1972 in Romania, Liliana Lazar locuieste in prezent in sudul Frantei.

Actiunea romanului "Terre des affranchis" prezinta istoria unei familii care este obligata sa traiasca izolata, la periferia orasului Slobozia, incepand cu anul 1955 si pana dupa caderea regimului Ceausescu. Unul dintre membrii familiei, respectiv fiul, comite o crima si va trebui sa traiasca ascuns multi ani. Nevoia sa de recompensa il face sa accepte o misiune secreta: sa fie copist in scopul de a salva scrierile sfinte, interzise in regimul comunist.