“Invingatorii muntelui. Cehii in Banat - ieri si azi” este numele unei carti aparute in limba ceha si in romana, scrisa de Nicolae Patrut si Francisc Draxel. Volumul, care aduna o serie de reportaje emotionante despre viata satelor de cehi din Banat, a fost lansat la Ambasada Cehiei.

”Cel mai important aspect al acestui volum este apelul pe care-l face publicului roman, conducerii politice, cu atat mai mult cu cat stadiul in care se afla comunitatea ceha este unul critic, aceasta inregistrand o micsorare drastica” , a declarat ambasadorul Cehiei, Petr Dokladal, la lansarea cartii.

Volumul prezinta spiritul satelor cehe, tipicul lor, incercand sa sublinieze modul in care comunitatea ceha a influentat cultura romaneasca, in cei 200 de ani de convietuire, dar prezinta si date istorice si de civilizatie ale cehilor stabiliti in Banat.

Nicolae Patrut, unul dintre cei mai talentati ziaristi din presa romana, este cel care a realizat reportajele, in timp ce Francisc Draxel s-a ocupat de colectarea datelor statistice si istorice. Cei doi autori au introdus in volumul-unicat si elemente lingvistice, prezentand o serie de expresii importante pentru limba ceha, care au disparut de-a lungul timpului.

“Reportajele prezinta o viata interesanta, misterioasa, cu oameni deosebiti, unde nu se mai fac nunti, dar nici nu mai are cine sa moara, iar satele vor mai exista doar pe harta”, a spus Nicolae Petrut.

Cartea a fost tradusa in limba ceha de Alenka Subert si a beneficiat de sprijinul Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania (UDSCR).