Joi, 25 mai 2017, are loc la Berlin, ceremonia de deschidere a Festivalului de Film Sud-Est European (www.seeff.de), organizat de Movie Members, în parteneriat cu Universitatea Humboldt din Berlin și cu susținerea Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei. Evenimentul are loc sub egida Ambasadei României.

Ion Caramitru: foto Florin GhiocaFoto: TNB

La această a doua ediție a SEEFF, participă filme, regizori și producători din 15 țări din zona Sud-Est Europeană, ediția germană derulându-se în parteneriat și simetric cu festivalul omolog din Franța, ce îl are ca Președinte de festival pe Jordan Pleves, rector al ESRA (University of Audiovisual Arts, Paris – Skopie – New York).

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, in cadrul galei de deschidere, va fi decernat premiul “Actorul Sud-Est European al anului 2017” maestrului Ion Caramitru, pentru care laudatio-ul va fi prezentat de Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin, premiul festivalului fiind înmânat de bine cunoscutul actorul Valentin Plătăreanu, director și fondator al Schauspielshule Charlottenburg, el însuși fost director adjunct al Teatrului Național din București.

Proiecția filmelor din festival se va desfășura în perioada 25 – 28 mai a.c., în cadrul celebrului cinematograf Babilon, din Berlin, România având înscrisă în competiție, pe 27 mai a.c., prezentarea în premieră germană a peliculei Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu. Prietenii culturii române din capitala Germaniei așteaptă cu interes filmul lui Paul Negoescu, inclusiv pentru faptul că scenariul este un hiper-text ce pleacă de la nuvela Două loturi, a lui I.L.Caragiale, el însuși stabilit la Berlin în ultima parte a vieții, între 1904 – 1912.

Proiecția galei de deschidere revine peliculei croate Toate cele bune (All the best), în prezența regizoarei Snjezana Tribuson, filmul câștigând premiul pentru regie al ediției de anul trecut a SEEFF – Berlin. De asemenea, festivitatea de deschidere va fi completată de un microrecital oferit de violonista bosniacă Mersiha Teskeredzic, alături de pianistul sârb Sara Vujadinovic´.

În zilele următoare, programul prezentărilor de film va alterna cu sesiunile de întrebări și răspunsuri, fiind organizate, de asemenea, dezbateri în parteneriat cu Universitatea Humboldt din Berlin, precum și un festival Wine and Food, ce cuprinde o panoramă a elementelor specifice în materie de gastronomie și oenologie din arealul Sud-Est European, se mai arata in comunicat.