Festivalul de Primăvară, cel mai important eveniment cult internaţional din Ungaria, va avea loc între 16 şi 26 martie 2012 în câteva dintre cele mai prestigioase locaţii din Budapesta printre care Teatrul Naţional, Opera de Stat, Teatrul de comedie, Palatul artelor, Sala sporturilor Papp Laszlo, RAM Colosseum. ICR Budapesta aduce anul acesta două prezenţe de mare strălucire artistică: un concert de pian cu Mihaela Ursuleasa, pe 18 martie 2012 la Cinematograful Naţional Uránia şi spectacolul de teatru D’ale carnavalului de I.L. Caragiale în regia lui Silviu Purcărete, în 23 şi 24 martie 2012, ora 19:00 la Teatrul Naţional din Budapesta, pentru a marca centenarul dispariţiei marelui dramaturg, împreună cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

După prima reprezentare de pe 23 martie în foaierul teatrului va avea loc o întâlnire cu publicul la care vor participa regizorul Silviu Purcărete, scenograful Dragoş Buhagiar, compozitorul Vasile Şirli şi actorii Constantin Chiriac şi Ofelia Popii. Discuţia va fi moderată de Andrea Tompa, dramaturg. „Cel de-al şaptelea spectacol regizat de Silviu Purcărete la Sibiu este o montare fidelă a textului scris de Ion Luca Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase. Scenele sunt construite viu, cu o forţă populară, în care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv în articularea mesajului. Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt susţinute prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează costumele şi decorul din acest spectacol, precum şi de muzica special creată de Vasile Şirli.

Spectacolul D'ale carnavalului marchează cel de-al cincilea text românesc montat în această stagiune la Sibiu ca parte a strategiei de promovare a valorilor cultural-artistice autohtone. Silviu Purcărete priveşte cu îngăduinţă sau chiar cu simpatie personajele lui Caragiale, înscenând nişte situaţii de viaţă perfect verosimile, în care se pot regăsi atât actorii care le interpretează, cât şi spectatorii care le urmăresc”, se arată pe site-ul teatrului sibian. Din distribuţie fac parte Nicu Mihoc, Constantin Chiriac, Adrian Matioc, Marius Turdeanu, Liviu Pancu, Cristian Stanca, Cristina Ragoşcă, Raluca Iani, Serenela Mureşan, Ofelia Popii, Pali Vecsei şi Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Eduard Patraşcu, Viorel Rata, Cristina Stoleriu, Codruţa Vasiu, Liviu Vlad, Eva Ungvari şi D'ale Band.

Pianista Mihaela Ursuleasa concerteaza in marile sali de concerte ale lumii, printre care Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Köln, Konzerthaus Wien, Tonhalle Zürich si Carnegie Hall New York. Intre timp, ea si-a facut un renume pe scena muzicii clasice. Daniele Gatti, Paavo und Neeme Järvi, Marek Janowski, Andris Nelsons und Mark Albrecht sunt dirijori celebri, care o invita mereu la concerte.

Tanara pianista a cantat cu orchestrele simfonice din Berlin, Berna, Paris, Birmingham, Londra, Rotterdam, Viena si Cincinnati. Talentul ei iesit din comun a fost remarcat la festivalurile de muzica clasica de la Lucerne, Salzburg, Graz, Varsovia, Bonn si la Fastivalul Mozart de la New York.