La Londra se va juca din nou, dupa o pauza de aproape o jumatate de secol, piesa "Rinocerii" de Eugen Ionescu, anunta BBC. Spectacolul, in regia lui Dominic Cooke, va fi pus in scena la acelasi teatru care a gazduit productia initiala din anul 1960, regizata de Orson Wells si care l-a avut ca protagonist pe celebrul Lawrence Olivier.

Scrisa in 1959, Rinocerii a devenit una din piesele “emblema” ale teatrului absurd.

Pusa in scena la scurt timp dupa aparitie in Marea Britanie, Germania, Rusia sau Argentina, piesa s-a bucurat de un succes imens si a socat publicul.

In Germania, de pilda, dupa premiera, actorii au avut cinzeci de ridicari de cortina la cererea publicului, iar presa a scris a doua zi: “Ionescu ne arata cum am devenit nazisti”.

Considerata, in anii "60, o piesa impotriva nazismului, "Rinocerii" este interpretata, astazi, la fel de bine, ca un text care denunta totalitarismul sau consumerismul.

Mesajul sau: indiferenta si conformismul pot naste monstri, iar orice forma de dictatura distruge si dezumanizeaza.

Actiunea din Rinocerii are loc intr-un orasel de provincie din Franta. Eroul principal, Berenger, reprezinta tipul omului obisnuit, fiind unpersonaj care apare si in alte piese ionesciene si in care criticii descifreaza o proiectie autobiografica: Berenger infrunta cu onestitate, eroism discret si candoare comica absurdul care il inconjoara.

Initial prea putin interesat de faptul ca in oraselul lui au aparut rinoceri pe strazi, Berenger il intampina pe spectator plictisit, neingrijit si cu un pahar de bautura langa el.

Berenger va fi, insa, cel care isi va pastra demnitatea si curajul pana la capat, in timp ce prietenii si colegii lui vor alege compromisul, transformandu-se, de bunavoie, in rinoceri, si alegand, cu alte cuvinte, sa devina ai nimanui.