Liderul Partidului Socialistilor Europeni (PES), Poul Nyrup Rasmussen, ii solicita lui Traian Basescu sa nominalizeze pentru postul de comisar european un "candidat social-democrat de top, cu o foarte buna reputatie la nivel european".

"PES face apel la Presedintele Romaniei sa lase orgoliile deoparte si sa actioneze in interesul romanesc si european prin nominalizarea, pentru pozitia de comisar european, a unui candidat social-democrat de top, cu o foarte buna reputatie la nivel european, asigurand astfel o aprobare linistita in Parlamentul European. (...) PES considera ca Romania –unde PSD a castigat alegerile europene- trebuie sa propuna un candidat social-democrat pentru un portofoliu CE", se arata intr-un comunicat al PES, citat de NewsIn.

Socialistii europeni comenteaza si iesirea PSD de la guvernare si il fac responsabil pe Traian Basescu de aceasat situatie. "Ceea ce a facut Presedintele Romaniei legat de situatia guvernamentala din aceasta tara este un pas in detrimentul intereselor romanesti si europene. Aceasta este singura calificare posibila a fortarii iesirii de la guvernare a unui partener major intr-un moment de criza cand romanii au mai multa nevoie ca oricand de sprijin bipartizan pentru luarea masurilor adecvate in vederea depasirii dificultatilor economice si sociale. Este de asemenea un gest uimitor in ajunul alegerilor prezidentiale si al negocierilor pentru pozitia de comisar european", se mai arata in comunicatul PES.

Coalitia de guvernare de la Bucuresti nu a reusit in cele noua luni de existenta sa se puna de acord cu privire la portofoliul de comisar pe care Romania il vizeaza si nici candidatul, vehiculandu-se nume precum Dacian Ciolos, Vasile Puscas sau Adrian Severin, ultimii doi de la PSD. Cel mai nou nume vehiculat pentru acest post este chiar Cristian Diaconescu, unele surse politice precizand ca acesta ar fi potrivit pentru portofoliul Extinderii.

Recent, surse din CE au declarat ca Romania nu are nicio sansa sa obtina postul de comisar european pe agricultura si nici un alt domeniu care ar include fonduri europene.

Presedintele Comisiei Europene a transmis autoritatilor romane ca este exclus sa primeasca portofoliul agriculturii, au declarat surse convergente de la Bucuresti si Bruxelles pentru HotNews.ro. De altfel, oficialilor romani li s-au dat semnale clare de ceva vreme ca Romania nu va putea obtine un portofoliu care sa administreze un buget atat de mare, din cauza disfunctionalitatilor pe care le are tara atat in administrarea fondurilor cat si pe justitie. Pana joi, oficiali romani continuau sa sustina ca Romania are ca singura optiune de negociere numele lui Dacian Ciolos si portofoliul agriculturii.

Autoritatilor de la Bucuresti li s-a spus acum in mod clar, de catre presedintele Comisiei Europene, ca Romania nu va obtine portofoliul agriculturii. Joi, in ziua in care a aparut pe surse diplomatice franceze, in Irish Times, informatia ca Franta sprijina Irlanda pentru obtinerea portofoliului agriculturii, oficiali romani sustineau in continuare ca singura varianta de negociere la nivel european este Dacian Ciolos si optiunea pentru agricultura.

Pe de alta parte, surse europene spun ca autoritatile romane nu ar trebui sa fie surprinse de aceasta comunicare, intrucat in repetate randuri in ultima vreme au primit semnale ca, din cauza disfunctionalitatilor Romaniei in gestionarea fondurilor europene pe agricultura si din justitie, Bucurestiul nu va primi un directorat care sa gestioneze fonduri, si nicidecum fonduri atat de mari precum cele pe agricultura.

Potrivit unor surse politice consultate de HotNews.ro, tactica de negociere la nivel european a Romaniei a fost simpla: noi nu avem o alta varianta, deci mergem cu agricultura pana la capat, sprijinind pentru orice alt portofoliu tarile care au si agricultura printre preferinte.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu spunea, in discursul sau in fata diplomatilor romani reuniti la Bucuresti la inceputul lunii septembrie, ca exista si o alta optiune, dar pe care n-o va spune. Intre timp, Theodor Stolojan a avansat ca variante extinderea, cercetarea si dezvoltarea regionala.

Update: In replica, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul Romaniei nu este condus de socialistii europeni si ca "in curand" presedintelui CE ii va fi trimisa o propunere pentru Executivul UE.