Liderul PSD Adrian Nastase a explicat ieri, ca din nevoia de echilibru politic, electoratul roman a decis o distributie a puterii astfel: PSD+PUR la guvernare si Traian Basescu la Cotroceni. "Daca nu va tine cont de aceste lucruri, Basescu va genera o stare de criza pentru care va fi raspunzator", a sustinut Nastase.

El l-a acuzat pe democrat de faptul ca "nu recunoaste votul din 28 noiembrie" si ca a lansat ideea alegerilor anticipate, la care ce-i drept, "se poate ajunge". El a aratat ca PSD "are disponibilitatea de a discuta cu partenerii din Parlament o formula care sa ofere stabilitate si nu o criza politica", ce poate influenta in mod negativ destinul Romaniei din perspectiva integrarii in UE.

"Este anormal si gresit politic sa respingi o formula de guvernare cu sutinere majoritara, doar pentru ca lui Basescu nu ii este simpatic PSD. Un guvern minoritar ar fi o sfidare din partea lui", a asigurat Nastase.

"Traian Basescu face presiuni asupra unor partide, in special UDMR, pentru a le crea impresia ca daca nu accepta un guvern al Aliantei, el va declansa alegeri anticipate", a precizat Nastase. Premierul a fost de parere ca acest demers este "nedrept" si "va conduce la instabilitate in tara".

"Sunt presiuni si zeci de telefoane pe care liderii UDMR si PUR le primesc pentru a iesi din intelegerea cu noi. Nu este o dorinta a lor, ci doar amenintarile lui Traian Basescu, de a declansa alegeri anticipate. Este o maniera incorecta", a adaugat social democratul.

Intrebat daca isi doreste sa fie seful viitorului guvern, idee lansata de liderul PUR Dan Voiculescu, actualul premier a raspuns: "Nu-mi doresc foarte tare acest post, pentru ca stiu cat de dificila va fi misiunea unei asemenea functii, in conditiile date".

Cu toate acestea, Nastase a admis ca daca se va dovedi necesara aceasta formula, atunci o va accepta " cu acelasi simt al datoriei", ca si pana acum.