Echipa lui Victor Piturca a sosit la Sofia dupa un cantonament fara insomnii, asteptind - relaxata si usor superficiala - ciocnirea cu o nationala care in acest moment ii apartine antrenorului Dimitar Penev, un fel de Imi Jenei in varianta bulgara - autor al marii performante din 1994 (semifinala mondiala), Penev a fost singurul tehnician care a acceptat sa salveze aparentele, preluind reprezentativa dupa dezastrul sistematic al lui Hristo Stoicikov.

Bulgaria in fotbal seamana cu o rafuiala intre cartiere bogate si carteluri intelope - soarta marilor cluburi sofiote se decide intre doua miini de blackjack; in primavara acestui an, patronul lui Lokomotiv a fost asasinat in plina strada; in absenta performantelor, nationala a ramas singurul tirg de jucatori cu deschidere continentala, motiv pentru un nesfirsit conflict intre impresari si antrenor pe tema selectiei.

Este o imagine agresiva, care aminteste de ceea ce insemna la un moment dat si Romania in fotbal. Insa tricolorii au reusit sa alunge amintirea acestui cosmar, la adapostul unei calificari deja rezolvate.

Piturca si-a jucat bine cartile, de-a lungul intregii campanii, invingind inclusiv Olanda (atunci cind avea o mina mai slaba), in vreme ce bulgarii nu au trait decit din cacealmaua de la Constanta, cind furiosul Stoicikov si abilul Martin Petrov au salvat un punct in ultimele minute.

Clasamentul grupei are o forta nebanuita de a bloca temperamentele. Cu exceptia citorva jurnale bulevardiere, provocatoare de spaime cu huligani comuni, benzinarii incendiate si jandarmi, Bulgaria asteapta intr-o resemnare deplina vizita Romaniei.

Autorii morali ai dezbinarii fotbalistice nu sunt aici - Stoicikov si-a desavirsit falimentul de antrenor prin Spania, iar Adrian Mutu a suferit o accidentare cu valoare diplomatica.

Steagul renasterii bulgare este purtat de atacantul Berbatov, mult mai interesat de un transfer la Manchester United, in vreme ce romanii trimit solia de pace prin Florentin Petre si Eugen Trica.

Cei doi tricolori, fost si actual jucator in campionatul vecin, au declarat dragostea si prietenia pentru Bulgaria, amintind un lucru vechi de cind lumea - in satele de la sud si nord de Dunare, mamaliga si zacusca incap linistit la aceeasi masa.