Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a alocat primele patru indicative individuale de selectare a transportatorului, care vor permite utilizatorului final de telefonie fixa sa aleaga ca apelul interurban sau international sa fie preluat fara ton intermediar de un „transportator”, in locul furnizorului de telefonie fixa la care este abonat si pe care il foloseste pentru

a primi si a realiza apeluri locale. Noua formula de acces scuteste transportatorii de la plata catre RomTelecom a secundei care trecea pana acum de la formarea codului de acces pana la intrarea in retelele acestora. Conform operatorilor, costurile acestor convorbiri includeau o taxa intre 2,14 si 2,54 eurocenti pe minut.

Selectarea transportatorului se face formand un indicativ inaintea numarului ce urmeaza a fi apelat de pe un telefon conectat la orice retea de telefonie fixa. Aceasta optiune poate fi folosita de abonat atunci cand considera ca oferta concurenta este mai ieftina sau mai calitativa.

Codurile individuale de forma 16xy pentru furnizarea serviciilor de transport fara ton intermediar au fost obtinute de PC-Net Data Network SA, Netmaster Communications SRL, Nevi Cons SRL si Parlatel SRL. Codurile de transportator alocate acestor companii sunt: 1612, 1622, 1631, respectiv 1615.

Prin formarea codului corespunzator, oricare dintre cele patru companii va putea furniza servicii de transport tuturor abonatilor la servicii de telefonie fixa conectati la centrale digitale, oferind astfel o alternativa la oferta de telefonie a operatorilor ce furnizeaza servicii de acces la retea, respectiv abonamente de telefonie fixa.