De la 1 ianuarie 2005, acciza la cafeaua verde se va micsora de la 850 la 650 euro/tona. Aceasta reducere a accizei va conduce la ieftinirea cafelei cu circa 20%, potrivit studiilor efectuate de expertii Ministerului Finantelor.

Acciza cea mai mare, consumul cel mai mic

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede o reducere a accizei si la cafeaua prajita, inclusiv a celei cu inlocuitori, de la 1.250 la 1.200 euro/tona. In cazul cafelei solubile, inclusiv al amestecurilor cu cafea solubila, acciza va fi egala cu echivalentul in lei a 4,75 euro/tona.

Potrivit datelor Asociatiei Romane a Cafelei, romanii beau consuma de cinci ori mai putina cafea, comparativ cu media consumului in tarile Uniunii Europene. Astfel, un roman consuma 1,8 kg de cafea anual, fata de 5,3 kilograme in tarile comunitare.

Studiile reliefeaza faptul ca in tarile cu cel mai ridicat nivel de trai, precum Germania, Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia si Islanda, consumul de cafea ajunge la 12 kilograme pe cap de locuitor. In state precum Franta, Anglia si Spania, consumul anual pe cap de locuitor este de 4 kilograme de cafea anual.

In America se consuma in fiecare zi mai mult de 400 milioane cesti cu cafea, care este considerata cel mai popular stimulent.

"Reducerea accizelor la cafea va contribui semnificativ la scaderea pretului acestui produs in Romania, permitand pe de o parte cresterea consumului si pe de alta parte accesul consumatorilor la produse de cafea de calitate", a declarat recent Gabriel Sidere, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Cafelei.

Pe de alta parte, oficilii ARC ezita sa inainteze vreun procent de ieftinire a cafelei, atata vreme cat nivelul accizelor nu a fost publicat in "Monitorul Oficial". In Romania, consumul de cafea este de trei ori mai mic decat in restul Europei, respectiv 1,8 kg pe cap de locuitor, fata de 5,3 kg.

De remarcat ca tara noastra are cele mai mari accize din lume la cafea, iar dintre tarile candidate sa adere la Uniunea Europeana, numai Romania, Bulgaria si Letonia mai pastreaza aceste taxe. Pe langa nivelul mai redus, care genereaza incasari bugetare mai mici, practicarea unui nivel mare al accizelor duce si la proliferarea contrabandei, considera producatorii si importatorii de cafea.

Astfel ca eliminarea accizelor ar duce la cresterea pietei cafelei cu peste 50% in urmatorii 4 ani, precum si a investitiilor si implicit a numarului de noi locuri de munca.