La presiunea lui Ion Iliescu, lucrurile par ca s-au lamurit in ceea ce priveste candidatul PSD la Presedintie. Desi amana decizia pana in august, Adrian Nastase va candida aproape sigur la Presedintia Romaniei. Dar nu oricum, ci numai dupa ce partidul isi va asuma responsabilitatea candidaturii sale. In caz ca va pierde, Nastase isi asigura astfel o portita de salvare a carierei sale politice.

Declaratiile de sambata ale premierului sunt sugestive in acest sens.

Nastase a declarat ca „nu va avea nici o ezitare“ sa candideze la Presedintia Romaniei din partea partidului de guvernamant daca se va considera ca lansarea sa in cursa electorala este „cea mai buna formula“, iar colegii de partid ii vor cere acest lucru, insa a precizat ca cel care va decide candidatura din partea PSD este Congresul formatiunii, plecandu-se de la ideea ca

„nu exista un candidat automat“.

„Nu am nici un fel de ezitare daca din punctul candidaturilor posibile ale partidului eu as fi cea mai buna formula. Am sa imi asum acest lucru, asa cum am facut de fiecare data, incercand, cu buna credinta si foarte multa hotarare, sa duc la capat ceea ce mi se cere“, a afirmat liderul PSD.

„Nu este vorba de nici un fel de ezitari, dar trebuie sa avem siguranta ca decizia pe care o vom lua este cea mai buna pentru partid. Vreau sa vedem la modul cel mai serios care este cea mai buna formula. Daca aceasta va fi considerata formula cea mai buna pentru partid, am sa accept“, a precizat presedintele PSD.

Pentru desemnarea candidatului PSD la Presedintia Romaniei se va face inclusiv un sondaj de opinie, care sa stabileasca „cea mai buna formula de candidatura“, plecandu-se de la ideea „competitiei interne“.

In acest context, liderul PSD a afirmat ca una dintre greselile pe care partidul de guvernamant le-a facut la alegerile locale a fost tocmai aceea de „a merge pe formule automate“. Acesta este si motivul pentru care s-a introdus ideea alegerilor preliminare, in interiorul formatiunii, pentru desemnarea candidatilor pentru alegerile parlamentare.