Tarifele percepute de Posta Romana pentru serviciile cu valoare adaugata si cele pentru expedierea de colete externe vor fi modificate incepand cu data de 1 august a.c.. Astfel, in cazul unui colet expediat in Statele Unite ale Americii tarifele practicate de Posta Romana vor fi majorate cu peste 300%. Mai precis, tariful aferent unui kilogram expediat par avion va creste de la 106.

110 lei la nu mai putin de 383. 000 lei. Pe de alta parte, pretul pe care il vor achita cei ce doresc sa expedieze un colet intr-o tara europeana va fi mai mic decat cel din prezent. De exemplu, un pachet care cantareste un kilogram expediat in Germania va costa numai 93.000 lei de la data precizata comparativ cu 204.000 lei - pretul practicat in prezent.

Noile tarife, care corespund unor servicii incadrate in categoria serviciului universal, au fost aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC). "Solicitarea CNPR de majorare a unora dintre tarifele practicate a avut la baza o analiza a costurilor.

Din aceasta rezulta ca, pentru serviciile la care s-au solicitat majorari, totalul cheltuielilor efectuate de CNPR cu colectarea, sortarea si livrarea depasesc veniturile obtinute din tarifele aplicate pentru trimiterile postale care apartin categoriilor respective", ne-au declarat oficialii ANRC.

Reamintim ca tot de la 1 august vor fi majorate cu cel putin 25% tarifele practicate de companie pentru expedierile in tara a corespondentei, imprimatelor, a scrisorilor recomandate, respectiv pentru trimiterea de colete. Trimiterea unui scrisori cu o greutate de pana la 20 grame va costa 5.000 lei fata de 4.

000 lei in prezent, iar in cazul in care aceasta va cantari intre 21 grame si 51 grame, tariful va creste la 8.000 lei de la 6.000 lei in prezent. Pentru expedierea unui colet va fi introdus un tarif de inregistratare de 6.000 lei, iar tariful pentru trimiterea unui kilogram va creste de la 4.000 lei la 6.000 lei.