Seful clinicii timisorene a acuzat faptul ca echipele care vin in cadrul acestei operatiuni pentru a-i supune la interventii chirurgicale pe copiii care sufera de gura de lup sau buza de iepure se schimba in fiecare an si "nu este normal, din punct de vedere medical, ca un caz sa nu fie urmarit pana la final.

Ba, mai mult, exista numeroase situatii in care copii romani au fost supusi mai multor interventii chirurgicale de catre echipele de medici straini care au venit in cadrul Operation Smile, dar in loc ca starea lor sa se imbunatateasca s-a inrautatit. Va dau exemplul unei fetite din Bucuresti care, dupa sapte interventii de acest gen, a ramas fara cerul gurii.

A trebuit sa o operam din nou si am reusit, intr-un final, sa-i refacem cerul gurii, dupa o serie de operatii extrem de complicate". Prof.dr.

Emil Urtila sustine ca interventiile medicilor straini se realizeaza, de foarte multe ori, in spitale din orase unde nu exista medici specialisti in chirurgie maxilo-faciala si, din aceasta cauza, apar multe probleme postoperatorii, deoarece nu exista posibilitatea ca acestia sa primeasca ingrijirea necesara.

"Au fost operati zeci de copii prin Vaslui, Galati si, culmea, s-a ajuns ca, in urma cu vreo patru ani, copiii romani sa fie operati in cadrul unei sali improvizate intr-un avion parcat pe Aeroportul Otopeni. De-a lungul anilor, a trebuit sa ne ocupam de foarte multe esecuri ale acestor echipe de chirurgi nomazi.

Rata mare a cazurilor nerezolvate poate avea doua motive: lipsa de experienta a celor care fac aceste operatii si care, practic, isi fac mana in Romania operand copii romani sau lipsa de ingrijire postoperatorie.

Medicul sustine ca, in ultimii ani, numai in Centrul de excelenta pentru malformatii de la Timisoara "au fost operate peste 16 esecuri majore provenite in urma interventiilor din cadrul operatiunilor Operation Smile". Sunt numeroase cazurile in care copiii sunt supusi, pentru a cincea sau a sasea oara, unor interventii chirurgicale pentru a remedia greselile medicale ale echipelor anterioare.

"Sunt cazuri in care din echipa fac parte doar chirurgi plasticieni, dar nu si chirurgi specialisti in maxilo-faciale. In multe dintre cazuri, trebuie remediate defecte la nivelul oaselor. In domeniul despicaturilor, Romania are o experienta de peste 60 de ani. Din aceste echipe Operation Smile fac parte si medici din Etiopia sau India, zone care nu au experienta in aceste domenii.

In plus, parintii sunt pusi sa semneze un document prin care isi asuma toate responsabilitatile in cazul unui esec. Nu se stie daca exista avizul vreunei comisii de specialitate din Romania si cui ii revine responsabilitatea medico-legala in cauzele de malpraxis". Prof.dr.

Emil Urtila a cerut Ministerului Sanatatii "sa opreasca aceasta chirurgie de tip safari si sa impuna niste norme clare privind modul de actiune al acestor medici. Suntem de acord si ne dorim colaborari cu parteneri externi care au experienta, in special in domenii unde, trebuie sa recunoastem, suntem la inceput.

Nu putem insa sa acceptam ca pacienti romani sa fie folositi pentru exercitiul chirurgical al unor medici despre a caror pregatire nu stim prea multe". In ultima actiune de la Timisoara, cei de la Operation Smile au efectuat, in cele trei zile, 18 operatii.

Mai multi parinti au decis sa nu mai apeleze la serviciile voluntarilor de la Operation Smile si au solicitat sa fie programati pentru ca micutii sa fie operati de specialistii romani.