A fost, deopotriva, creditor pentru societati cu "statut special", instrument in mina politicienilor perindati la putere pentru a face protectie sociala in scop electoral, teren pentru scandaluri rapid musamalizate. Cu un personal supradimensionat, tinut sub papuc de un lider sindical extrem de influent, Petrom poate fi privita ca o forta de presiune unica in economia autohtona.

Una dintre informatiile cele mai importante care se asteapta astazi este cu cit va vinde statul roman cele 33,34% din actiunile Petrom. Surse apropiate tranzactiei au lasat sa apara prin ziare sume intre 1,2 miliarde euro si 1,4 miliarde euro.

In acest interval ar intra atit pretul pachetului de actiuni cumparat direct de investitorul austriac, cit si majorarea de capital, pina la 51%, care ii va permite acestuia preluarea controlului. Petrom alimenteaza anual bugetul de stat cu 1,3 miliarde euro si are venituri de circa 2 miliarde de euro pe an. De la infiintare si pina acum, in companie s-au investit 2,2 miliarde dolari.

Valoarea de piata a Petrom, rezultata din pretul actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti, este de 2,3 miliarde de euro, daca luam in considerare ultima cotatie (2.250 de lei pe actiune). Oficialii spun ca valoarea de piata este principalul element luat in calcul la privatizarea Petrom, avind in vedere faptul ca activele (cladiri, echipamente, utilaje) au mai pierdut din valoare din cauza uzurii.

Care este, de fapt, pretul corect? Cei care risca un raspuns la aceasta intrebare sint in general de acord ca momentul vinzarii este unul nefericit, ceea ce sugereaza ca afacerea ar fi adus mai multi bani statului daca s-ar fi incheiat in urma cu citiva ani. Iata citeva pareri.

Daniel Daianu, analist economic, considera ca nu poti obtine pretul maxim atunci cind lista de ofertanti nu este nici foarte lunga, iar acestia nu sint de calibru foarte mare. "Cert este ca nu am avut clientela", ne-a spus Daianu.

Bogdan Olteanu, responsabil pe probleme de energie al PNL, spune ca pretul este dictat de momentul in care se face privatizarea, iar acesta este cu circa 20% mai mic in cazul in care vinzatorul negociaza cu un singur ofertant din start. "Acum piata este proasta.

In plus, pretul tranzactiei este afectat de valoarea creantelor Petrom (datoriile pe care le are de recuperat)", spune Olteanu.

Specialisti din piata petroliera care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca, in acest moment, autoritatile nu ar fi putut obtine un pret mai bun deoarece valoarea contabila a Petrom nu este foarte relevanta. Compania ar avea nevoie de investitii uriase si de restructurarea personalului pentru a face fata competitiei europene viitoare.

"Petrom are doar 200 de benzinarii modernizate, adica o treime. Pentru fiecare statie, investitia se ridica la circa 1 milion de euro, bani care trebui investiti de austrieci", este parerea unuia dintre experti. Altii spun ca pretul este chiar mare, raportat la profitul declarat de societate (aproape 40 milioane euro, net, in 2003).

"Daca profitul Petrom, raportat la cifra de afaceri, este de 2,5%, iar investitorul austriac plateste aproape 1,4 miliarde euro, pretul este mai mult decit bun. Intr-o companie integrata, care functioneaza normal, raportul dintre profit si cifra de afaceri este intre 3 si 5%", spune un specialist in audit financiar.

Infiintata acum sapte ani pe structura fostei Companii Romane de Petrol (CRP), Petrom reprezinta o "masinarie" impresionanta care extrage petrolul romanesc, prelucreaza mai mult din jumatate, vinde carburanti prin propria retea de benzinarii, are cea mai mare cota de piata.

"Este o achizitie foarte buna pentru OMV, care face astfel un salt extraordinar, devine companie regionala, depasind companii precum MOL sau Hellenic", apreciaza specialisti de pe piata petrolului. Compania nu este insa doar una importanta pentru economia romaneasca, ci si un pion greu pe tabla de sah a politicii autohtone.

"Cine stapineste Petrom are un cuvint important de spus in economie, iar cine are un cuvint important de spus in economie are de spus si in politica", afirma premierul Nastase intr-un interviu. Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care SNP a fost permanent folosita de stat pentru a acoperi gaurile sau insolvabilitatea multor intreprinderi, fie ele private sau de stat.

"Centul pe litru" este cel mai bun exemplu in acest sens. Romanii au de platit prin aceasta taxa 523 de milioane de dolari, credite luate de fosta CRP (adica de stat) de la Bancorex, pentru importurile de titei neachitate. Potrivit calculelor finantistilor, datoria va fi stinsa abia peste aproape 10 ani.

Banca pentru datornici de partid

Statutul de banca pentru rau-platnici este cel mai bine ilustrat de datoriile pe care le are de recuperat Petrom de la rafinarii preluate acum citiva ani de apropiati ai puterii actuale. De ani intregi, rafinariile Darmanesti si RAFO, controlate de Corneliu Iacobov, fost vicepresedinte al PSD Bacau, datoreaza Petrom circa 3.

300 de miliarde lei, iar sansele de recuperare sint reduse, data fiind starea de faliment in care se afla cele doua rafinarii. Nu este singurul exemplu de "indulgenta" perpetuata de-a lungul timpului si ca urmare a influentelor venite din sfera politica. Afacerea Medintu, unul dintre putinele scandaluri iesite la iveala, arata legatura strinsa dintre societatea de petrol si politica.

In 2003, Gheorghe Medintu, vicepresedinte al PSD Arad, a fost arestat de PNA, sub acuzatia ca imprumutase 1.500 de miliarde lei de la banci, folosind drept garantii bancare mai multe cecuri si bilete la ordin emise de Petrom Arad. Nici astazi SNP nu a facut public rezultatul cercetarilor intreprinse la Arad sau valoarea pagubelor produse de directorul din teritoriu.

Control politic la preturi

Pretul carburantilor Petrom a fost si el un instrument in mina guvernantilor. Statul a controlat preturile si nu a permis, in special in anii electorali, practicarea unor preturi reale. Avind o structura integrata, Petrom si-a permis acoperirea costurilor sau a necesarului de investitii prin veniturile mari obtinute din extractia titeiului.

"Concurenta neloiala a Petrom a dus la decapitalizarea sectorului privat", spune Paul Gheorghiu, reprezentantul micilor benzinari. In paralel cu procesul de privatizare, angajatii Petrom s-au straduit sa-si asigure viitorul. Grupata in jurul lui Liviu Luca, asociatia salariatilor Petrom a facut o serie de achizitii rentabile si dupa privatizare.

Salariatii sint nu numai actionarii majoritari ai societatii ce furnizeaza servicii Petrom. Ei sint si actionarii principali ai mai multor ziare, televiziuni si radiouri locale, reunite intr-un trust media. Nu este de neglijat faptul ca din asociatia salariatilor Petrom fac parte si unii dintre directorii societatii.