Mezelurile si carnea de porc s-ar putea scumpi cu pana la 25%

de Loredana Voiculescu     Adevarul
Joi, 9 septembrie 2004, 0:00


Carnea si produsele din carne de porc s-ar putea scumpi, in urmatoarea perioada, cu pana la 25 la suta, daca autoritatile nu vor elimina sau reduce temporar taxele vamale la importurile de carcasa, a declarat ieri Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

"Daca nu se ia aceasta masura, ne asteptam la o crestere a preturilor la carne chiar in zilele urmatoare, de pana la 25 la suta si de 10-15 la suta la produsele din carne", a spus Minea. Principalul motiv al posibilei scumpirii invocat de presedintele ARC este dublarea pretului la carcasa de porc autohtona.

Potrivit reprezentantului ARC, pretul acesteia aproape s-a dublat, de la inceputul anului pana acum, ajungand de la 45.000-55.000 lei/kg la 75.000-90.000 lei/kg.

Ceea ce a omis insa presedintele ARC sa spuna este ca majoritatea procesatorilor de carne folosesc materie prima din import in proportie de 80-90 la suta, iar altii au propriile ferme de porci, nefiind, asa cum au lasat sa creada, la mana producatorilor de carne autohtoni, reprezentati de patronatul lui Gheorghe Caruz.

"Oferta de materie prima pe piata romaneasca este insuficienta din punct de vedere cantitativ, iar in ceea ce priveste raportul calitate-pret, oferta din import este mai buna. Ca urmare, procesatorii romani prefera sa-si aduca materia prima din Germania, Franta, Austria sau Olanda", ne-a declarat unul dintre procesatorii importanti de carne.

Asadar, folosindu-se de pretextul scumpirii practicate de crescatorii de porci, procesatorii incearca sa obtina eliminarea taxelor vamale la importurile de carne, care oricum in UE are preturi mai mici decat cea autohtona si pe care de altfel o utilizeaza in prezent in procesare.

Potrivit lui Minea, majorarea pretului carcasei a determinat scumpirea carnii in magazine cu 20-25 la suta, in timp ce la mezeluri a fost inregistrata o scumpire de 15 la suta. In opinia reprezentantului ARC, pretul real pentru kilogramul de carne de porc in carcasa ar trebui sa se ridice la 55.000-60.000 lei/kg.

Pe piata externa, kilogramul de carne se vinde cu 1,5 euro, manifestandu-se, insa, o tendinta de scadere.
Taxele la importul de porci vii sub 50 de kg - eliminate
Taxele vamale la importul de porci vii cu o greutate sub 50 de kg au fost eliminate, potrivit unei hotarari adoptate recent de Guvern. Hotararea se aplica de marti, 7 septembrie. Potrivit reprezentantilor Patronatului Roman al Carnii de Porc, masura a fost determinata de resursele interne insuficiente in ceea ce priveste efectivele de porci pentru ingrasat.

"Foarte multi crescatori au fost nevoiti, in acest an, sa sacrifice animalele pentru ca nu le-au putut asigura hrana, din cauza preturilor ridicate la cereale", a declarat Tudora Stanca, directorul executiv al patronatului.



















86 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version