“Noii recruti ai armatei cehe sint foarte departe de a intruni conditiile fizice necesare”, afirma cu ingrijorarea ministrul apararii de la Praga, Karel Kuehnl, in conditiile in care Senatul ceh va vota luna viitoare o lege care sa desfiinteze recrutarea, pentru a se conforma standardelor NATO.

Pentru a-si forma o armata de profesionisti, Ministerul Apararii a anuntat ca are nevoie de 3.300 de noi recruti. 14.020 de tineri s-au declarat interesati, dintre care 1.589 de femei, dar aproape jumatate au picat la interviu, 27% nu au trecut de examinarea medicala, iar 30% dintre doritori au picat inca de la testul fizic de baza.

Printre probele la acesta din urma figureaza tractiunile la bara, in fata carora multi tineri s-au dat batuti. Din cauza slabei conditii fizice a celor interesati, armata ceha a fost nevoita sa isi coboare standardele. O parte dintre cei care au cazut la testul fizic au fost totusi acceptati, dar dupa trei luni de antrenament vor mai da o data testul si daca nu tot nu vor fi dati afara.